Domače živali in otroci

0
1365
Domača žival in otrok
Domača žival in otrok

Veliko otrok si zaželi hišnega ljubljenčka, odločitev o njem pa običajno sloni na starših. Domača žival bo morda prinesla nekaj dela, pa tudi pozitivnih stvari – med drugim za otroka samega.

Živali različno odreagirajo na prihod novega družinskega člana

Če se odločamo za nakup hrčka, zajca, rib, želv, nam običajno ni treba skrbeti glede njihove reakcije na otroka. Drugače je z mačkami in psi. Nekatere živali otroka v začetku ignorirajo, druge pa so lahko ljubosumne in se od človeka oddaljijo, celo ne jejo, potrebo opravljajo na nedovoljenih mestih oziroma kako drugače kljubujejo spremembi v domu. Pasme in vrste živali različno odreagirajo na otroka. Mačke so označene kot precej samosvoje in ljubosumne živali. Pri njih je treba paziti še na eno stvar – da jim ne puščamo v otroško posteljico, saj lahko žival na tak način otroka tudi zaduši. Psi, ki so po navadi označeni za agresivne, so, zanimivo, otrokom naklonjeni. Take vrste psov so recimo bobtaili, ki so izredno potrpežljivi, pogosto pa se družine odločajo za zlate prinašalce in labradorce.

Katero žival izbrati

Če imate majhen dom, ki ne vzdrži psa oz. mačke, se lahko odločite za hrčka, miš, morskega prašička ali druge glodavce, za katere zadostuje manjši prostor za kletko. Omenjene živali so majhne, precej razigrane in ne potrebujejo veliko pozornosti človeka, treba pa jih je seveda hraniti in za njimi čistiti – omenjene naloge lahko prepustimo otroku. Odločite se lahko tudi za nakup rib. Te so po navadi lepih barv in zato vsaj v začetku privlačne za otroke, sčasoma pa lahko zanje izgubijo zanimanje. Podobno je z želvami – tudi te so vsaj v začetku zelo zanimive, otroci pa zaradi njihove počasnosti zanje lahko izgubijo interes. Ali se jih otroci bojijo ali pa jih fascinirajo – plazilci, kot so npr. kače in kuščarji, zaradi specifičnih potreb sicer niso ravno priporočljivi za manjše otroke. Otrokom so po navadi zelo zanimivi majhni papagaji in kanarčki, za katere verjamejo, da govorijo. Privlačijo jih tudi žive barve in živahnost, vendar pa se z njimi ne morejo igrati, zato zanje počasi izgubijo interes.

Živali privajajte na spremembe pred prihodom otroka

Če je v domu žival pred otrokom, jo počasi privajajte na otrokove zvoke in vonjave – z različnimi losjoni, ki jih boste uporabljali za otroka, s posnetki joka dojenčka ipd. Če žival dobro odreagira, jo nagradite s priboljškom. Dobro je tudi, da žival soočite s pravim dojenčkom – morda otrokom vaših sorodnikov, prijateljev. Te prosite za dovoljenje, da žival povoha dojenčka in se zadržuje ob njem. Živali dovolite tudi, da razišče otroško sobo. Otroško posteljico postavite že pred prihodom otroka, a ji ne dovolite, da bi v njej spala. Prav tako naj se vaš hišni ljubljenček spozna z otroškimi igračam, da bo do prihoda dojenčka že izgubila zanimanje zanje.

Higiena je ključnega pomena

Pomembno je, da je žival zdrava. Preverite in odstranite ji vse notranje in zunanje zajedavce. Večkrat jo okopajte in skrtačite ter jo tako navadite na dodatno higieno, za katero lahko poskrbijo tudi ostali družinski člani – vključno z vašim otrokom.

Domača žival in otrok

Otrok se ob živali nauči odgovornosti in skrbi za druge. Zaveda se, da žival ni igrača, ki jo lahko zavrže, temveč živo bitje, ki potrebuje pozornost in toplino kot on sam. Otroka zadolžite, da žival pelje na sprehod, da ga nahrani, skrtači, skopa ipd. Domača žival in otrok bosta zagotovo postala dobra prijatelja. Nauči se tudi discipline – ve, da živali ne sme vleči za rep, smrček, ušesa oziroma v njeni bližini kričati, po njej skakati ipd. Vzporedno z otrokom se marsičesa nauči tudi žival – ve, da na otroka ne sme renčati oziroma po njem skakati.

Prijetno s koristnim – po žival se odpravite v zavetišče

Veliko živali, predvsem mačkov in psov, lastniki zavržejo in tako živali pristanejo v zavetišču. Otroka naučite solidarnosti in po žival odidite v zavetišče – njemu ponudite možnost, da sam izbere žival, njej pa topel dom.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.