Doma v stanovanju dojenčka nikar ne imejte v lupinici

0
4298
Lupinica
Lupinica

Lupinico moramo novorojenčku prilagoditi. Če je lupinica pregloboka in preširoka, kar ponavadi za novorojenčke je, je to globino potrebno zmanjšati s kakšno zloženo bombažno plenico ali čim podobnim. Ravno tako moramo, če je lupinica preširoka dojenčkovo medenico ob straneh založiti s kakšnimi svitki (bombažne pleničke, male bricačke, …).

_MG_3637Novorojenček niti dojenček naj v lupinici ne preživita več časa kot je nujno potrebno, kar pomeni izključno samo med vožnjo. Če so te vožnje daljše, je pomembno, da vmes naredite postanke in dojenčka vzamete ven iz lupinice, ter mu dovolite svobodno gibanje na kakšni čvrsti, ravni podlagi. Postanki naj bodo dovolj dolgi. Ko pa se ustavimo, če gremo v trgovino, v mesto, … je pomembno, da dojenčka iz lupinice prestavimo v voziček in tako nadaljujemo svojo pot, če gremo peš. V vozičku ima dojenček dovolj prostora, ravno in čvrsto podlago in je zaradi tega bolj primeren od lupinice. Žal pa velikokrat opazimo, da starši lupinico vzamejo iz avtomobila in jo pripnejo na podvozje vozička ter tako vozijo dojenčka naokoli. Na tak način, je dojenček v prisiljenem, nenaravnem položaju. Nima možnosti svobodnega gibanja in je vedno samo v enem in istem položaju, kar pa za kvaliteten gibalni razvoj dojenčka vsekakor ni dobro. Čeprav to, da dojenčka prestavimo v voziček, pomeni več dela za starše, dojenčku prinese veliko koristi. In ne nazadnje je pomembno tisto, kar je dobro za otroka in ne tisto, kar olajša delo staršem.

Doma v stanovanju dojenčka nikar ne imejte v lupinici, saj to ni primerno in ne dobro za njegov razvoj. V lupinici je dojenček pri gibanju omejen in ves čas v polsedečem položaju, kar dolgotrajno lahko vodi v asimetrije in posledično slabe drže. Saj se lupinica ne zna prilagoditi drži dojenčka oziroma mu nuditi opore tam kjer je trenutno potrebno. Lupinica odvzame obtežitev ramenskega obroča, vratu in glave z lastnim telesom dojenčka, zaradi česar ne dobiva pomembnih dražljajev za aktiviranje vzravnalnih reakcij glave in kasneje trupa, ki so pomembne za kasnejšo kakovostno pokončno držo. Nikakor ne smemo dovoliti, da bi dojenček v lupinici spal, razen če niste v avtu. Saj je med spanjem popolnoma neaktiven in se prepusti sili teže, ki vodi v položaje, ki nikakor  niso primerni niti za nas starejše, kaj šele za male dojenčke. Če pa se zgodi, da vaš dojenček spi in ste kje, kjer dojenčka ne morete vzeti ven iz lupinice, niti ga ne morete držati v naročju, potem morate celo lupinico podložiti, tako, da bodo dojenčkove noge višje od njegovih ramen, kot če bi bil v ležečem položaju z dvignjenimi nogami. To naredite tako, da pod lupinico podložite kakšen klin ali pa jo preprosto naslonite na svoje noge.

Špela Gorenc Jazbec

http://www.baby-handling.com/

dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath), Baby Handling

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj