Prvi dokumenti, ki jih uredite za vašega dojenčka

0
33293
Dokumenti za dojenčka
Dokumenti za dojenčka

Prvi dokumenti za dojenčka so rojstni list, matična številka, osebna izkaznica, zdravstvena izkaznica, novorojenček pa dobi tudi davčno številko.

Določitev osebnega imena

V porodnišnici starši izpolnijo izjavo o določitvi osebnega imena otroku in izjavo o določitvi otrokovega prebivališča. Prijavo opravi porodnišnica, kjer je bil otrok rojen. Če je bil otrok rojen doma, se rojstvo vnese na podlagi prijave otrokovega očeta (oz. druge osebe) in potrdila, ki ga izda po rojstvu otroka zdravstvena organizacija (npr. zdravstveni dom). Če imena še niste izbrali, imate 30 dni časa, da ga prijavite na kateri koli upravni enoti.

Enotna matična številka

Po vnosu novorojenčkovih podatkov v matični register, otrok pridobi enotno matično številko. Matičar izda rojstni list, ki ga posreduje otrokovi materi, s katerim se ureja vse ostale dokumente.

Davčna številka

Finančni urad novorojenčka vpiše v davčni register samoiniciativno, da pridobi davčno številko. Potrdilo vam bodo poslali po pošti. Če potrdilo potrebujete že prej (npr. za uveljavljanje olajšav za vzdrževanega družinskega člana), pa ga lahko pridobite na finančnem uradu (pripravite obrazec DR-02, vaš veljaven dokument in otrokov rojstni list).

Zdravstveno zavarovanje

Obvezno zdravstveno zavarovanje za otroka uredite z vlogo M-DČ, če imate tudi sami status zavarovanca (oz. ga zavaruje preko sebe ožji ali širši družinski član), v roku 60 dni od rojstva otroka.

Osebna izkaznica in potni list

Za osebno izkaznico zaprosite sami oz. otrokov zakoniti zastopnik. Na upravni enoti podate vlogo za izdajo osebne izkaznice ali vlogo za izdajo potnega lista (potrebujete fotografijo, velikosti 3,5 x 4,5 cm, ki mora kazati pravo podobo osebe oziroma ustrezno potrdilo fotografa o izdelani e-fotografiji). Če pristojna uradna oseba dvomi, da starša izvršujeta roditeljsko pravico sporazumno, lahko zahteva soglasje drugega od staršev. Vlogo lastnoročno podpišete. Če je otrok starejši od 8 let, mora biti navzoč ob vložitvi vloge za osebno izkaznico, če pa je starejši od 12, pa se ob vložitvi vloge za potni list odvzameta tudi dva prstna odtisa. Osebna izkaznica je praviloma izdelana v štirih delovnih dneh od prejema vloge, potni list pa praviloma v sedmih delovnih dneh.

Otrokom do tretjega leta starosti se izda osebna izkaznica in potni list s triletno veljavnostjo, otrokom od treh let do dopolnjenega 18. leta starosti pa z veljavnostjo petih let.

Cena za izdelavo dokumentov

Izdelava osebne izkaznice z veljavnostjo enega leta stane 12,06 €, z veljavnostjo treh leta 12,46 €, petih let 14,26 €, desetih let 18,86 €.

Cena potnega lista z veljavnostjo enega leta (32 strani) je 34,80 €, treh let 35,20 €, petih let 39,30 €, z veljavnostjo desetih let pa 46,10 €.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj