Dokončanje poroda z vakuumskim ekstraktorjem in porod s kleščami

0
12

Za dokončanje poroda se lahko porodničarji v nekaterih primerih odločijo drugače. Za vakuumsko ekstrakcijo ali porod s kleščami, čeprav slednjega v Sloveniji praktično ni več.

Dokončanje poroda – vakuumska ekstrakcija

Vakuumska ekstrakcija je poseg, pri katerem s pomočjo sile podtlaka (vakuumom) prisesajo kovinsko ali plastično ponvico na glavico ploda. Na ta način lahko v času popadka ob pritiskanju porodnice z vlekom za vrvico. Vrvica je povezana s ponvico pomagajo plodu na poti navzdol skozi medenični izhod. Poseg zahteva natančno nastavitev ponvice in pravilno usmerjanje vlečnih sil.

Za poseg se porodničarji odločijo, ko so mnenja, da je stanje ploda in/ali porodnice takšno, da se s porodom mudi in ga je potrebno čim prej zaključiti. Takrat so mnenja, da je glavica ploda v dovolj ugodnem položaju, da lahko porod z uporabo te tehnike zaključijo po naravni poti v 12 do 15 minutah. Maternično ustje mora biti popolnoma odprto (10 cm) in glavica mora biti dovolj nizko.

Varnost dokončanja poroda z vakuumskim ekstraktorjem

Vakuumskega poroda se drži slab sloves, saj ga povezujejo s slabim izidom poroda. To prepričanje je sedaj napačno. Najverjetnejši vzrok za to prepričanje je dejstvo, da so se pred več desetletji nekateri porodničarji odločali za dolgotrajno in težko vakuumsko ekstrakcijo v primerih, ko bi danes vsi naredili carski rez. V današnjem času je vakuumska ekstrakcija varen poseg. Materam omogoča, da rodijo zdravega otroka po naravni poti. Varnost vakuumske ekstrakcije v Sloveniji zagotavlja predvsem dobro in praktično podkrepljeno izobraževanje porodničarjev za ta poseg. In protokol, ki narekuje, da se porodničar po dveh popadkih mora odločiti ali je dosežen dovolj velik napredek, da se lahko z vakuumsko ekstrakcijo nadaljuje ali pa je vseeno potrebno porod zaključiti s carskim rezom.

Dokončanje poroda – porod s kleščami

Poroda s kleščami v Sloveniji praktično več ni. Razlog za to je, da žlice, ki se jih uporablja pri porodu s kleščami zavzemajo več prostora in posledično povzročajo več poškodb (pri materi in plodu), kot uporaba vakuumskega ekstraktorja.

 

Ivan Žebeljan, dr. med.

Specialist ginekologije in porodništva

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj