Dojenje zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen pri materi

0
540
ID-_dojenje

Dojenje ni dobro samo za otroka, ampak tudi za mamo. Pri materi lahko dojenje zmanjša tveganje za razvoj sladkorne bolezni.

Da je dojenje najboljši način hranjenja novorojenčka, je že dolgo znano. Materino mleko je odlično prilagojeno potrebam otroka in mu nudi tudi imunsko zaščito, ki takoj po rojstvu še ni dobro razvita. ID-_dojenjeZadnja medicinska spoznanja pa kažejo tudi, da je dojenje koristno tudi za mater, saj lahko pomaga zmanjšati tveganje za razvoj sladkorne bolezni v prihodnosti. Nedavne študije so pokazale, da imajo matere, ki dojijo dlje kot tri mesece, v poznejših letih življenja veliko manjše tveganje za razvoj sladkorne bolezni.

Ženske, ki se jim med nosečnostjo razvije nosečniška sladkorna bolezen, imajo pozneje v življenju povečano tveganje za trajno sladkorno bolezen. Nedavne študije so pokazale, da lahko z dojenjem to tveganje bistveno ublažite. Idealno je, če lahko otroka dojite vsaj do 3. meseca, še bolje pa do 6. meseca starosti. Po 6. mesecu lahko začnete uvajati gosto hrano. Do petega meseca naj bi se otrok prehranjeval zgolj z materinim mlekom. Z dojenjem tveganja za sladkorno bolezen ne morete povsem izključiti, lahko pa ga bistveno zmanjšate.

Vir: Dreamstime

dojenje

Preberite tudi Materino mleko – najboljša popotnica na http://babybook.si/dojencek/prehrana-dojencka/zakaj-je-materino-mleko-najboljsa-hrana-za-dojencka/materino-mleko-najboljsa-popotnica.html.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here