Dojenje – vez med mamo in dojenčkom

0
3056
Dojenje
Dojenje

Dojenje ni le hrana za dojenčka, temveč je spletanje vezi med mamo in dojenčkom. Prvo mleko se imenuje kolostrum in je bogato z beljakovinami in protitelesci, ki ščitijo otroka pred okužbami. Mama prvič podoji že v porodnišnici ob pomoči patronažne sestre. Mami naj bo med dojenjem udobno, otrok se mora počutiti varno in imeti ravnotežje.

Dojenje je za veliko mam samoumevno, saj je naravno. Pa vendar dojenje vedno ne steče tako enostavno, kot se zdi na prvi pogled in ravno zaradi pomanjkanja informacij veliko mam obupa že v prvih dneh oziroma tednih. Dojenje je priučena spretnost in znanje je včasih spontano prehajalo iz roda v rod, danes pa se večina mam z dojenjem v živo prvič sreča šele, ko ima v naročju svojega otroka. Alenka Benedik priporoča obiskovanje delavnic za doječe mamice ali srečanj skupin za podporo in pomoč doječim mamam (npr. v okviru La Leche League) še pred porodom. Tam lahko pridobite ogromno znanja z opazovanjem in izkušnjami mam iz prve roke. Dojenje pa ni le hrana za dojenčka, temveč je spletanje vezi med mamo in dojenčkom.

Nedojenje je povezano s številnimi tveganji za zdravje otroka (pogostejše obolevanje, debelost, sladkorna bolezen, alergije, astma ipd. v mladosti in kasneje v življenju) in mame (rak dojke, rodil, osteoporoza itd.), zato je ključno, da pri težavah z dojenjem takoj poiščete pomoč. Že res, da na spletu in drugje najdemo veliko informacij, vendarle pa je vsak par mama-dojenček drugačen in potrebuje informacije in podporo za njuno konkretno situacijo.

Prvo dojenje takoj po porodu

Idealno je, da mama otroka prvič podoji takoj po porodu (kožni stik – gol dojenček na goli materini koži). Alenka Benedik poudarja pomen takojšnjega, nemotenega in neprekinjenega kožnega stika med mamo in dojenčkom, ki traja od rojstva do prvega dojenja, saj poveča trajanje izključnega in celotnega dojenja. V primeru, da do stika ne pride (npr. če otrokovo ali mamino zdravstveno stanje tega ne dopušča), je treba mami in otroku čim prej omogočiti kožni stik in ustrezno podporo.

Prvo mleko se imenuje kolostrum in je bogato z beljakovinami in protitelesci, ki ščitijo otroka pred okužbami. Tvori se po kapljicah, zato je ključno, da je otrok v prvih dneh nenehno pri, ob ali na materi in se zelo pogosto doji.

Koliko obrokov potrebuje dojenček

Prepogosto dojenje ne obstaja. Bolj kot gledanje na uro je pomembno opazovanje dojenčka in takojšnje odzivanje na subtilne znake, da bi se dojil – trepetanje vek, odpiranje ustec, oglašanje, iskanje oziroma obračanje glavice, dajanje rokic v usta. »Dojenčka takoj pristavimo, čeprav morda še ni povsem buden, in ne čakamo, da joka. Jok je pozen znak lakote in razdraženega dojenčka je težko pristaviti oziroma ga bo treba najprej pomiriti.«

Položaj mame med dojenjem

»Mama lahko izbere katerikoli položaj – pomembno je, da ji je udobno in je dobro podprta. Tako bo tudi otrok dobro nameščen in bo dojenje obema prijetno. Za vse mame, še posebej utrujene mame je primeren polležeči položaj na hrbtu, tako da mamica vidi otroka in ji je udobno (dobro podprta glava, vrat, ramenski obroč in roke). Na gol prsni koš in trebuh položimo golega dojenčka, da bo s trebuščkom na mami in bo imel glavico med dojkama. Mama lahko počiva. Dojenčku pustimo čas in narava običajno naredi svoje. Dojenček sam poišče dojko in se prisesa. Pri izvajanju kožnega stika je najpogostejša napaka, da se ne slečemo – ali pa je oblečen dojenček. Plenička ni problem, nogavičke in ostala oblačila pa, ker otroku drsi. Nikamor naj se nam ne mudi. Dojenček lahko vmes tudi zaspi,« pojasni Alenka Benedik.

Pravilno pristavljanje dojenčka k prsim

Mami naj bo med dojenjem udobno, otrok pa naj bo dobro podprt, z mamico ima očesni stik (če je buden), glavica je nagnjena nekoliko nazaj, z bradico se tišči dojke, nosek je odmaknjen, s trebuščkom se tesno dotika matere. Otroka nikdar ne tiščimo v dojko oz. potiskamo njegove glave. Dojke nikdar ne tiščimo otroku v usta. Dopustimo, da ima rokice v takšnem položaju, da se počuti varno in ima ravnotežje. Predvsem pa med dojenjem opazujemo otrokov izraz na obrazu: je sproščen, miren, zadovoljen? Če je videti napet, nezainteresiran ali gleda v prazno, nekaj ni v redu. Čim prej poiščite strokovno pomoč.

Prehrana mame med dojenjem

Mama naj uživa pestro, mešano prehrano – kot v nosečnosti, sezonsko, lokalno in po možnosti doma ali ekološko pridelano hrano v čim bolj naravni obliki. Pomembno je, da je hrana bogata s hranili – ne zaradi mleka, temveč naporov, ki jim je izpostavljena ob skrbi za novo bitje.

Sodelujoči strokovnjaki:

Alenka Benedik

https://www.rumina.si/

Svetovalka za dojenje, IBCLC in Inštitut za dojenje Rumina

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here