Dojenje – vez med mamo in dojenčkom

0
4348
Dojenje
Dojenje

Dojenje ni le hrana za dojenčka, temveč je spletanje vezi med mamo in dojenčkom. Prvo mleko se imenuje kolostrum in je bogato z beljakovinami in protitelesci, ki ščitijo otroka pred okužbami. Mama prvič podoji že v porodnišnici ob pomoči patronažne sestre. Mami naj bo med dojenjem udobno, otrok se mora počutiti varno in imeti ravnotežje.

Dojenje je spretnost, ki se je naučimo, za kar potrebujemo prave informacije in podporo. Pri vseh mamicah dojenje žal ne steče vedno zlahka, nekatere predvsem zaradi pomanjkanja informacij obupajo že v prvih tednih. Že pred porodom je priporočljivo obiskovanje delavnic za mamice z dojenčki ali (spletnih) srečanj skupin za podporo in pomoč doječim mamam (npr. v okviru La Leche League), še pred porodom. Tam lahko pridobite ogromno znanja z opazovanjem in izkušnjami mam iz prve roke.

Nedojenje je povezano s številnimi tveganji za zdravje otroka (pogostejše obolevanje, debelost, sladkorna bolezen, alergije, astma ipd. v mladosti in kasneje v življenju) in mame (rak dojke, rodil, osteoporoza itd.), zato je ključno, da pri težavah z dojenjem čim prej poiščete strokovno pomoč. Informacij na spletu in drugje je ogromno, vendarle je vsak par mama-dojenček drugačen in potrebuje informacije in podporo za njuno konkretno situacijo.

Prvi kožni stik med mami in dojenčkom – prvo dojenje

Idealno je, da mama otroka prvič podoji takoj po porodu. Alenka Benedik poudarja pomen takojšnjega, nemotenega in neprekinjenega kožnega stika med mamo in dojenčkom, ki traja od rojstva do prvega dojenja, saj dokazano poveča trajanje izključnega in celotnega dojenja. Če dojenje ni možno (npr. da otrokovo ali mamino zdravstveno stanje tega ne dopušča), je treba mami in otroku čim prej omogočiti kožni stik in ustrezno podporo. Mamici je treba pomagati, da bo čim prej pričela iztiskati ali črpati mleko, dojenčka pa hraniti na načine, ki omogočajo čim lažji prehod na dojenje. Predvsem v prvih tednih se je priporočljivo izogibati uporabi dude in stekleničke, saj obstajajo drugi načini hranjenja, ki ne motijo dojenja.

Prvo mleko se imenuje kolostrum in je bogato z beljakovinami in protitelesci, ki ščitijo otroka pred okužbami. Tvori se po kapljicah, zato naj bo novorojenček v prvih dneh čim več pri, ob ali na materi in se zelo pogosto doji.

Dojenje naj ima vedno prednost

Zmotno je prepričanje, da ima otrok toliko rezerve, da se mu v prvih 24 urah ni treba dojiti. Novorojenček potrebuje dojenje tudi, če se je napil plodovnice, saj materino mleko preprečuje slabost. Prepogosto dojenje ne obstaja, dojenje po urniku ni priporočljivo. Bolj kot gledanje na uro je pomembno opazovanje dojenčka in takojšnje odzivanje na subtilne znake, da bi se dojil – trepetanje vek, odpiranje ustec, oglašanje, iskanje oziroma obračanje glavice, dajanje rokic v usta. Dojenje naj ima vedno prednost, tudi pred previjanjem – razen če je dojenček zaspanček in ga je na ta način lažje prebuditi.

Dojenčka takoj pristavimo, čeprav morda še ni povsem buden, in ne čakamo, da joka. Jok je pozen znak lakote in razdraženega dojenčka je težko pristaviti oziroma ga bo treba najprej pomiriti. Pomembno je tudi, da je mamici med dojenjem udobno in si lahko nekoliko oddahne.

Izberite udoben položaj za dojenje

Mama lahko izbere katerikoli položaj – pomembno je, da ji je udobno in je dobro podprta. Tako bo tudi otrok dobro nameščen in bo dojenje obema prijetno.

  • Dojenje leže materam omogoča, da si vsaj malo odpočijejo.
  • V prvih dneh mnogim mamicam ustreza t.i. biološki položaj.
  • Mamice, ki se pristavljanja šele privajajo, lahko dojenčka pristavijo sede, potem pa se naslonijo nazaj v polležeč položaj, pri čemer imajo otročička na sebi. Ta položaj je zelo udoben.

Pomembno je, da mamica vidi otroka (vzpostavi očesni stik, če je otrok buden) in si dobro podpre glavo, vrat, ramenski obroč in roke.

Če dojenček zavrača dojenje, je priporočljivo čim več kožnega stika: na gol prsni koš in trebuh položimo golega dojenčka, da bo s trebuščkom na mami in bo imel glavico na prsih. Mama lahko počiva. Dojenčku pustimo čas in narava običajno naredi svoje. Dojenček sam poišče dojko in se prisesa. Pri izvajanju kožnega stika je najpogostejša napaka, da se ne slečemo – ali pa je oblečen dojenček. Plenička ni problem, nogavičke in ostala oblačila pa, ker otroku drsi. Nikamor naj se nam ne mudi. Dojenček lahko vmes tudi zaspi. Ob tem spremljamo napredovanje teže ter štejemo polulane in pokakane pleničke.

Pravilno pristavljanje dojenčka k prsim

Otrok naj bo dobro podprt, glavica je nagnjena rahlo nazaj, usta so široko odprta, z bradico se tišči dojke, nosek je odmaknjen, s trebuščkom se tesno dotika matere. Normalno je, da je otrok pristavljen asimetrično, torej ima v ustih bradavico in s spodnjo ustnico pokriva večji del kolobarja. Otrokove glavice nikdar ne tiščimo v dojko. Dojke nikdar ne tiščimo otroku v usta. Med dojenjem opazujemo otrokov izraz na obrazu: je sproščen, miren, zadovoljen? Če je običajno videti napet, nezainteresiran, mršči čelo ali gleda v prazno, nekaj ni v redu. Poiščite strokovno pomoč.

Zdrava prehrana mame med dojenjem

Mama naj uživa pestro, mešano prehrano kot v nosečnosti, sezonsko, lokalno in po možnosti doma ali ekološko pridelano hrano v čim bolj naravni obliki. Pomembno je, da je hrana bogata s hranili – ne le zaradi mleka, temveč naporov, ki jim je izpostavljena ob skrbi za novo bitje. Razen v primeru hude podhranjenosti sam vnos hrane in tekočine na tvorjenje mleka ne vpliva.

Sodelujoči strokovnjaki:

Alenka Benedik

https://www.rumina.si/

Svetovalka za dojenje, IBCLC in Inštitut za dojenje Rumina

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here