Dojenje v prvih 48 urah po otrokovem rojstvu

0
3214
Prvo dojenje
Prvo dojenje

Prvo dojenje je lahko za mamico in otroka pravi izziv. Najprej boste imele kolostrum, nato pa se bo mleko začelo tvoriti glede na povpraševanje.

Prvo dojenje je lahko težko. Nikar se ne obremenjujte, če vam ne bo steklo takoj. Veliko mamic hitro misli, da je otrok lačen in da imajo premalo mleka, še posebej, ko tudi pogosto joka. Prvo mleko prva 2 do 4 dni oziroma kolostrum je zelo hranljivo, zato teče le v zelo majhnih količinah, dojenček pa zato pije krajši čas. Šele po nekaj dneh se prične proizvodnja pravega materinega mleka z izmetom, ki ga dojenček potrebuje večje količine. Bolj pogosto kot pije na dojki, več mleka nastane, saj povpraševanje regulira ponudbo.

Dojenje boli – morda dojenček ni dobro pristavljen oziroma prisesan na dojko ali položaj dojenja ni pravi. V porodnišnici vprašajte babico za nasvet.

Nimam mleka – prvo dojenje skoraj nikoli ne da pravega mleka, običajno traja kakšna dva do tri dni po rojstvu otroka, preden se ta začne tvoriti. Kolostruma oziroma predhodnega mleka je res manjša količina, vendar čisto dovolj nasiti novorojenčka.

Dojenček izgublja na teži – dojenček lahko v prvih dneh po rojstvu izgubi 5, 7 ali celo 10 odstotkov rojstne teže. Izguba teže v prvih 24 urah je pri zdravih novorojenčkih povsem normalna.

Dojenček ima zlatenico – če se presežek bilirubina po rojstvu kopiči v dojenčkovi krvi, ima lahko otroška koža rumenkast videz. Dojenčka z zlatenico hranite dovolj zgodaj in pogosto: kolostrum dejansko deluje kot odvajalo in pogosto se z odvajanjem blata niža raven bilirubina.

Plenica vašega dojenčka je suha – mokra plenička nam pove, da otrok dobi dovolj mleka. V prvih 24 urah otrok običajno zmoči vsaj eno pleničko. In potem? V prvih dveh ali treh dneh naj bi bili mokri vsaj dve do tri plenice, od petega dne dalje pa najmanj pet plenic.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here