Dojenje pomaga dojenčku zaspati

0
580
baby1a

Da dojenčki velikokrat zaspijo kar med dojenjem, ni nič novega. Verjetno pa je nekaj bolj posebnega to, da ima materino mleko tekom dneva različno sestavo in zato drugačen vpliv na otroka.

Materino mleko se prilagaja določeni stopnji razvoja otroka. Mleko za novorojenčka je tako drugačno, kot mleko za otroka v drugi polovici prvega leta življenja. Raziskovalci na španski univerzi Extremadura so sedaj ugotovili, da materino mleko zmore še več. Njegova sestava se razlikuje glede na čas dneva. Zvečer vsebuje beljakovine, ki omogočajo, da dojenček postane utrujeni in spodbujajo spanec, medtem ko podnevi vsebuje snovi, ki otroka stimulirajo in ohranjajo budnega. Raziskovalci so ugotovili, da je najvišja koncentracija sestavin v materinem mleku, ki povzročajo utrujenost, mogoče zaznati med 8 uro zvečer in 8 uro zjutraj.

Če si mleko črpate, bodite pozorni na to, da dojenček dobi mleko, ki je bilo izčrpano v večernem času, zvečer. Če pa ga želite zamrzniti za kasneje, morate na vrečko točen čas, saj bo tako dojenček dobil »nočno mleko«, ki mu bo olajšalo spanec.

Še en mali nasvet: Če ponoči za dojenje otroka vzamete iz njegove posteljice, za čas dojenja vanjo dajte termofor, da bo ostala topla in bo dojenček lažje zaspal nazaj.

baby1a

Več o dojenju pa boste izvedeli tudi v članku Napotki za dojenje: http://babybook.si/dojencek/prehrana-dojencka/zakaj-je-materino-mleko-najboljsa-hrana-za-dojencka/napotki-za-dojenje-intervju-prim.-doc.-irena-grmek-kosnik.html.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here