Dojenje – materino mleko je najboljša popotnica

2
3646
Dojenje
Dojenje

Dojenje se začne čim prej po rojstvu, običajno uspe že v prvih štirih do šestih urah po porodu.

Materino mleko vsebuje bistvene sestavine (ogljikove hidrate, beljakovine, minerale, vitamine, maščobne kisline LC, PUFA) v najbolj optimalnem razmerju za zdrav razvoj dojenčka. Zaradi vsebnosti protiteles predstavlja zaščito proti okužbam, zmanjšuje možnost razvoja prehranskih alergij. Novejše raziskave so pokazale, da dojeno materino mleko ščiti pred sladkorno boleznijo. Tudi v psihološkem pogledu je dojenje najboljša povezava med dojenčkom in mamico. Dojenje je prednost tudi za mamico, sajpredstavlja najhitrejše okrevanje po porodu, pospeši luščenje maternice, predstavlja zaščito pred poporodno depresijo.

Ravno tako se pri mamicah, ki dolgo dojijo, pojavlja manj karcinomov dojk in ovarijev.

Dojiti se začne čim prej po rojstvu, običajno uspe že v prvih štirih do šestih urah po porodu. V prvem tednu starosti je dojenčka treba dojiti pogosteje – od šestkrat do devetkrat na dan v prvem tednu (na dve do štiri ure). Nočni obrok je običajno potreben do šestega tedna dojenčkove starosti.

Takoj po rojstvu – sesalni refleks novorojenčka

Takoj po porodu, v prvih 30 minutah ima novorojenček močan sesalni refleks. In ko otroka pristavite k prsim, spodbudite nastajanja mleka, katerega imate na začetku, v prvih dneh, zelo malo, a vseeno zadosti za vašega novorojenčka.

Prva tekočina – kolostrum

Vaš otrok bo v prvih minutah po rojstvu dobil iz vaših prsih tekočino, ki pa še ni pravo mleko, ampak je mlezivo – kolostrum. Le ta je bogat z beljakovinami in s protitelesi, ki bodo vašega otroka ščitili pred okužbami in boleznimi. Kolostrum se postopoma v 10 do 14 dnevih spremeni v pravo mleko.

Mleko najprej odžeja otroka

Sestava mleka se spreminja med dojenjem. Na začetku je mleko manj kalorično, zato otroka odžeja, saj vsebuje manj maščob in beljakovin kot druga mleka (kravje, kozje). Vsebuje več mlečnega sladkorja laktoze in posebnih maščobnih kislin, ki ugodno vplivajo na razvoj živčnih struktur.

V prvih dneh boste vašega otroka dojile zelo pogosto, lahko tudi do dvanajstkrat na dan. Otrok ne pozna pravila, lahko boste en dan več dojile, naslednji dan manj, tudi glede dolžine dojenja je različno. Pustite, da sesa tako dolgo, kot mu ustreza. Dojite ga na njegovo željo. V začetku dojite iz obeh dojk – 10 do 15 minut iz vsake dojke. Ko dojenje steče, dojite izmenoma iz obeh dojk. Posamezen podoj naj traja 20 do 30 minut.

Shranjevanje mleka

Včasih se bo morda zgodilo, da boste imele nujen opravek in vas bo zato skrbelo, kako boste podojile otroka. Nikar ne skrbite. Mleko si lahko izčrpate in ga shranite. Izčrpano mleko shranite v stekleničko. Mleko je uporabno na sobni temperaturi do 10 ur, v hladilniku do 5 dni, v hladilni skrinji pa 6 mesecev ali dlje. Odtajano mleko lahko hranite v hladilniku 24 ur, vendar ga ne smete ponovno zamrzniti.

Premalo mleka

Otrok vam bom sam pokazal, kdaj je lačen, z jokom. In če bo jokal tudi potem, ko ga boste že podojile, je to lahko znak, da se ni najedel, vendar morate vedeti, da jok otroka ni vedno znak, da je lačen. Včasih se otrok želi po dojenju samo še pocrkljati na vaših prsih, hkrati pa s sesanjem spodbuja nastajanje mleka. Lahko joka, ker ima krče, kolike  … Vzrokov je lahko veliko. In kako vedeti, ali je vaš otrok dobil dovolj mleka? To lahko ugotovite na preprost način, in sicer s štetjem polulanih in pokakanih pleničk.

Prvo dojenje
Prvo dojenje

5 do 6 resnično mokrih in 2 do 5 pokakanih pleničk na dan, po 6 tednu starosti lahko dojenček kaka tudi samo enkrat na nekaj dni, je znak, da je dojenček popil dovolj mleka. Ne pozabite pa tudi opazovati vašega otroka. Če je živahen, zdrav, če pridobiva na teži, potem imate dovolj mleka. Otrok do 6. meseca starosti ne potrebuje ničesar drugega kot vaše mleko.

Pravilno pristavljanje

Če se pristavi samo bradavica, le ta boli in se sliši cmokanje. V takem primeru se ga odstavi in pristavi tako, da zgrabi tudi del kolobarja. Otrok mora imeti pri tem dovolj prostora za dihanje, zato si lahko, kadar ga to moti, s palcem odmakne dojko od noska. Po dojenju mora otrok »podreti kupček« – da se sprosti zrak, ki ga je zajel med dojenjem in tako omogoči normalen potek prebave. Pri pravilnem pristavljanju zajame manj zraka, ker ga ne požira od strani. Pri »podiranju kupčka« je najbolje, da se otroka postavi pokonci tako, da se ga s trebuhom nasloni na rame in počaka nekaj minut, da pride zrak iz želodčka ven.

Vzemite si čas zase

Ne pozabite nase. Ne pozabite na počitek in bodite pozorne nato, da boste popile dovolj tekočine in se kakovostno prehranjevale. Poleg naštetega je tudi vaše psihično počutje zelo pomembno za normalno proizvodnjo mleka.

Prehrana mame

Jejte hrano v skladu z načeli zdrave prehrane. To pomeni: različne vrste zelenjave in sadja, pa žitaric in oreščkov. Odlični viri beljakovin so meso, jajca, mlečni izdelki in stročnice. Dobro pa se je izogibati zelo mastni, sladki in konzervirani hrani. Včasih otroka posten siten po obroku. Lahko je kriva vaša prehrana  – zelo močni okusi ali zelo začinjena hrana.

Vplivi hrane, ki jo zaužije doječa mati na dojenčka

Otroka napenjajo (se kremži, izpušča pline, nas ponoči ne pusti spati) stročnice, čebula, citrusi, hruške, delno ananas in kivi, gazirane pijače, več kot pol litra mleka na dan in jedrca (orehi, lešniki, kikirikiji …).

Ni objav za prikaz

2 KOMENTARJI

  1. Drži, da je materino mleko najboljše, najbolj zdravo, hranilno, predvsem pa dobra otrokova zaščita pred raznimi boleznimi ali alergijami, ki jih je vedno več, opozarjajo. Na žalost nisem imela te sreče, da bi otrok dolgo jedel pri meni. Naenkrat mu moje mleko ni več dišalo, lačen pa je bil, lačen, kljub temu, da sem imela dovolj mleka. Ko je začel jesti po flaški in sem mu začela dodajati mleko, se je razvadil in ni želel več sesati. Sama si nisem več mogla izčrpati mleka, mogoče sem ga črpala napačno ali premalokrat…naenkrat sem ostala brez mleka.
    Sedaj je sicer zdrav velik fant, star sedem mesecev, vendar kadar je mleko, ga pije po flaški(sedaj seveda je že gosto hrano, mleko le dvakrat do trikrat dnevno). Če pogledam nazaj, bi ga morala morda malo bolj prisiliti in večkrat, da bi jedel moje mleko ali pa bi si ga morala večkrat izčrpati.
    Svetujem, da se mame potrudite in dojite, če le lahko ali malčka kar malo prisilite. Saj ni sicer nič narobe opazila sem morda le to, da se manj crklja, ker ni dojen.

  2. Katjusa, je že moralo tako biti. Čeprav sem tudi sama zagovornica dojenja. Ne bom pozabila besed v šoli za starše – dojenje je najboljša izbira – lepa embalaža, vedno pri roki in prijento na dotik:)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj