Prehrana dojenčkaDojenjeDojenje, ko dojenček dobi prve zobke

Dojenje, ko dojenček dobi prve zobke

Če ima pordela lička, močno sesa pest in se slini, dlesni pa so nabrekle in se zdi, da trpi, je mogoče na tem, da mu zrase prvi zob. To se lahko zgodi pri petem ali pri šele pri dvanajstem mesecu. Nekateri dojenčki imajo v času rasti zob več težav kot drugi; nekaterim od tega celo pordijo ritke. Po drugi strani pa zobki niso neposredno odgovorni za povišano temperaturo, drisko, bronhitis ali za bruhanje. Otrok je v tem času pogosto nekoliko manj odporen in če zboli zaradi okužbe, ga je treba zdraviti.

Dojenje

Ko dojenček dobi prve zobke, lahko z dojenjem mirno nadaljujete. Zobje namreč nič ne ovirajo dojenja. Je pa res, da nekateri dojenčki med dojenjem občasno ali redno grizejo, kar je za vas zelo boleče. Pogosto grizejo zato, ker žvečenje pomaga pri rasti zob. Dojenčku povejte in pokažite, da tega ne sme početi. To mu pokažete tako, da, če vas ugrizne, za trenutek prenehate z dojenjem.

Ali materino mleko škodi otroškim zobem?

Lahko se zgodi, da imajo že malčki probleme z zobno gnilobo. Vendar to nima veliko opraviti z dojenjem. Strokovnjaki za dojenje namreč menijo, da dojeni otroci nimajo pogosto kariesa. Če je otrok dojen pravilno, gre mleko neposredno v grlo.

Prav tako je znano, da bakterije kariesa ne morejo uporabiti laktoze (mlečnega sladkorja), kot vira energije. Raje imajo običajen sladkor (saharozo). Še več – materino mleko vsebuje snovi, ki se borijo proti bakterijam. To pomeni, da če so dojenčki izključno dojeni in še nimajo zob, je nevarnost za karies le malo povečana.

Vendar pa lahko bakterije kariesa pridejo v otrokova usta takrat, ko na primer starši obliznejo otrokovo dudo, preden jo dajo otroku. Zato je iz tega vidika bolje, da se prepreči takšno »predhodno čiščenje«. Takoj, ko otrok dobi prve zobke, jih morate začeti čistiti.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj