Dojenje – kdaj in kako pogosto?

0
10003
Dojenje
Dojenje

Običajno otroka dojimo od sedem do deset krat na dan in da dojenčka pustite piti tako dolgo, kot odgovarja njemu. Pomembno je, da po vsakem obroku vaš otrok podre kupček.

Ko ženska postane mama prvič, se poraja mnogo vprašanj okoli dojenja. V veliko pomoč pri tem vam je lahko babica, pove vam, kako držati otroka med dojenjem in druge temeljne stvari. Ampak takoj, ko ostanete sami z dojenčkom, se vam porajajo nova vprašanja.

Togih pravil za vzorec dojenja, torej kako pogosto in kako dolgo dojiti otroka, dejansko ni. Vedno bodo možne faze, v katerih se bo otrok želel dojiti vsako uro, ker je lačen, žejen ali pa ga morda kaj boli. To je zelo stresno za vas, vendar običajno mine po nekaj dneh, ko se vaša proizvodnja mleka prilagodi na povečane potrebe oziroma, če se vaš otrok počuti bolje. Da bi zagotovili večjo ponudbo mleka, dojite tako pogosto, kot želi dojenček in mu vedno ponudite obe dojki. Veliko bolj pomaga, če dojite vsaki 2 uri po deset minut, kot da dojite vsake 4 ure po dvajset minut. V prvi vrsti količino mleka povečuje pogostost dojenja in ne trajanje dojenja. Seveda pa je najpomembneje, da dojenčka pustite piti tako dolgo, kot odgovarja njemu in vam.

Kako boste vedeli, da je otrok lačen in kako pogosto naj bi ga dojili?

V prvih nekaj tednih je še posebej pomembno, da otrok ne joka veliko, saj z jokom lahko kaže prve znake lakote in s tem opozori na sebe. Poleg tega na to opozarjajo značilni signali, kot so zvoki sesanja, lizanje ustnic, če dojenček izteguje jezik iz ust, ko ima prst v ustih, hitro premika oči ali se mršči. Običajno otroka dojimo od sedem do deset krat na dan. Pomembno je, da po vsakem obroku vaš otrok podre kupček.

Ni boljše hrane kot je materino mleko, ker:

  1. je sestava mleka prilagojena potrebam rasti in razvoja,
  2. je mleko najlažje prebavljivo,
  3. je dokazano, da dojenje preprečuje nastanek alergij in prebavnih okužb,
  4. je sestavina predvsem prvega mleka oz. kolostruma bogata z zaščitnimi snovmi, ki novorojenčka zaščitijo pred okužbami,
  5. dojenje ustvarja čustveni stik z materjo.

Vir: Baby-speck

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here