Dojeni novorojenčki imajo redkeje težave s pleničnim izpuščajem

0
796
Izpuščaj
Izpuščaj

Pri pleničnem izpuščaju je značilne rdečica kože ali rdeče pikice. V hujših primerih se lahko rdečica razširi na stegna in kožne gube nog.

Pri pleničnem izpuščaju je značilne rdečica kože ali rdeče pikice. V hujših primerih se lahko rdečica razširi na stegna in kožne gube nog. Koža je otekla, razpokana, luskava ali zgubana.

 

 

Pri dojenčkih je pojav pleničnega izpuščaja zelo pogost, vzrok pa ni nujno povezan s slabo higieno. Rahel prehlad z malo povišano telesno temperaturo lahko na primer vodi k bolj koncentriranemu urinu in s tem k draženju kože. Rast zobkov, spremembe v prehrani, driske, zdravljenje z antibiotiki ali preobčutljivost, alergije na izdelke za nego so tudi možni sprožilci pleničnega izpuščaja.previjanje_otroka

Dojeni novorojenčki imajo redkeje težave s pleničnim izpuščajem, kot dojenčki, ki so hranjeni z mlečnim nadomestkom. Blato dojenih dojenčkov namreč vsebuje manj bakterij, ki lahko povzročijo plenični izpuščaj. Ko pa začne dojenček uživati gosto hrano, imajo vsi dojenčki enake možnosti za plenični izpuščaj. Blato in urin takrat vsebujeta veliko več bakterij, ki razdražijo kožo. Večina dojenčkov je za plenični izpuščaj najbolj dovzetnih med 7. in 9. mesecem. Vendar pa je dejstvo tudi, da starejši, kot je dojenček, bolj odporna je njegova koža.

 

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here