Dojenčkovo dihanje ponoči

0
3717
novorojenek3

Vaš novorojenček diha v ciklih. Dihanje postaja postopoma hitrejše in globlje, nato pa počasnejše in plitvejše. To se imenuje periodično dihanje. Med dihanjem lahko ima premor do 5 sekund, nato pa znova začne s poglabljanjem dihanja.

novorojenek3

To je normalno in se spremeni v bolj zrel vzorec dihanja, z občasnimi vzdihi, v njegovih prvih mesecih življenja. Če se želite prepričati, da je njegovo dihanje normalno, so tukaj trije načini za preverjanje:

  • Poslušanje: dajte uho zraven ust in nosu vašega dojenčka in poslušajte zvoke dihanja.
  • Gledanje: upognite se navzdol, tako da so vaše oči v isti višini kot otrokov prsni koš in glejte, če se dojenčkov prsni koš dviga in spušča.
  • Občutek: položite svoje lice poleg ust in nosu vašega otroka in občutite njegove drobne vdihe na vaši koži.

Kako pogosto naj preverjam dojenčkovo dihanje ponoči?

Tako pogosto, kot želite. Če ste novopečeni starš, boste verjetno velikokrat začutili potrebo, da bi preverili, če še diha. Možnosti za nenadno smrt dojenčka lahko zmanjšate tako, da poskrbite, da dojenček spi na hrbtu in če je mlajši od šest mesecev v istem prostoru kot vi.

Spanje vašega dojenčka je lahko tiho, glasno, globoko, aktivno in to vse v eni noči. Ko bo dojenček rastel, boste sčasoma vedno manjkrat preverjali njegovo dihanje ponoči.

Čeprav ni nobenega dokaza, da monitorji dihanja zmanjšajo tveganje za nenadno smrt dojenčka, se lahko odločite za uporabo le tega. Morate pa vedeti, da bo lahko veliko lažnih alarmov, kar vam dejansko lahko povzroči več strahu kot miru.

Vir: BabyCenter

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here