Dojenčkovo brbljanje, gruljenje in čebljanje

0
2271
Dojenček pase kravice
Dojenček pase kravice

Tok glasov, ki jih ustvarja otrok, gre v prvem letu skozi več faz, nato pa ga zamenja resnejše obdobje oblikovanja pravih besed. Pri starosti enega ali dveh mesecev dojenček odkrije, da lahko ustvari brbljajoč zvok tako, da svoj jeziček potisne skozi rahlo razprti ustnici, ki ju nato ponovno stisne skupaj. Pri tem nastane majhen mehurček sline. Z brbljanjem otrok oponaša govorne gibe in se uči usklajevati dihanje z gibanjem jezika in ustnic.dojenek_pase_kravce

Pri starosti treh mesecev se začne jasnejše oblikovanje glasov. Ko minevajo trije tedni od odkritja te nove sposobnosti ustvarjanja hrupa, postane dojenček bolj in bolj obseden z gruljenjem. Sprva bolj cvili in godrnja, sledijo pa prvi glasovi s samoglasniki. Zdaj dojenček lahko eksperimentira z »uuuu-ji« in »aaaa-ji« in starši se težko uprejo skušnjavi, da se mu ne bi pridružili z lastnimi »kuku-ji« in »gugu-ji«.

Čebljanje doseže svoj vrh v 6. mesecu starosti. Za otroka je tako zabavno, da pogosto veselo žlobudra tudi, kadar je čisto sam. samoglasnikom se pridružijo soglasniki, kar mu omogoča izgovarjavo široke palete enozložnic. Kljub temu pa med temi glasovi in konkretnimi predmeti ali osebami ni nobene povezave. To so glasovi zaradi glasov, brez nanašanja na dejanske stvari ali specifičnega pomena.

Vir: Otrok

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here