Dojenčkovi možgani se zelo hitro razvijajo

0
415
Otrok.
Otrok.

Otroški možgani so veliki le četrtino možganov odraslega človeka, pa vendar je v otroške možgane v tem času povezanih že 100 bilijonov celic. Velikost otrokovih možganov pa se že v prvem četrtletju življenja podvoji. Nič čudnega, saj je otrok obkrožen s številnimi dražljaji in prikazi, želi raziskovati svoje okolje ter se vsak dan učiti novih stvari.

Razvoj možganov se ne začne ob rojstvu, temveč že v 4. tednu nosečnosti, ko se v maternici proizvajajo prve možganske celice zarodka. Le teden dni kasneje dobijo te celice prve povezave med seboj, s pomočjo sinaps. Tudi učni proces se začne v maternici. Več kot starši spodbujajo svojega otroka, bolje se otrok lahko uči in podpira razvoj možganov. Nekaj, kar je povsem normalno in zelo pomaga pri tem so objemi in igra z otrokom. Na ta način se razvije občutek za dotik. Občutek otrokovega okusa se začne razvijati s prvo kašico. Hrana, ki jo otrok zaužije v tem času, vpliva na njegov kasnejši okus.

V prvem letu življenja je tudi dobro razvit sluh in vid. Čudoviti zvoke in zanimive stvari obogatijo vsakodnevno življenje otroka. Skoraj osupljivo je, kako hitro se možgani dojenčka razvijajo. V nobenem drugem času v poznejših letih življenja ne bodo odkrili tako veliko novih stvari in se toliko naučili kot v prvem letu.

Vir: Lifeportal

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here