NovorojenčekVse o novorojenčkuDojenčkova zdrava prebava in odvajanje - brezpleničarstvo

Dojenčkova zdrava prebava in odvajanje – brezpleničarstvo

Številni dojenčki imajo težave s trebušnimi krči in zaprtjem, torej, ima dojenček problem z odvajanjem blata, se pravi je črevesje razvito, izločanje pa vseeno neredno ali težavno. Potrebno se je zavedati, da je zaprtje lahko psihološkega ali fiziološkega izvora. Običajno gre za kombinacijo obojega.

Vse se začne pri psihi in obnovi črevesja od znotraj

Velikokrat se mame obremenjujejo s tem, kaj je prav in kaj ne in se bojijo, da ne bi otroka preveč razvadile. Za otroka je najboljše tisto, kar odgovarja tudi vam, zato, ker se takrat umirite, nehate razmišljati kaj je prav in kaj ne in izhajate samo iz sebe in svojih občutkov. Vaša mirna energija je ključnega pomena, če želite imeti umirjenega otroka. Treba je začeti pri izvoru, torej vaši oz. otrokovi psihi in obnovi črevesja od znotraj.

Ob hudem zaprtju je pomembno tudi, da otroka hranite z določeno prvinsko hrano, ki podpira tvorbo zdrave sluzi.

Kako pripraviti otroka na odvajanje blata

Dejstvo je, da ko imamo odrasli težave z izločanjem blata, strokovnjaki svetujejo, naj si k školjki pristavimo pručko, da se približamo naravnemu položaju. Številne kulture pri dojenčkih prakticirajo zgodnje izločanje izven plenic in plenic sploh ne uporabljajo ali jih uporabljajo in otroku vseeno omogočajo izločanje izven njih.

To storite tako, da otroka primete v pravilen položaj; mu povzdignete nogice, da se anorektalni kot izravna in blato ter plini se tako lažje izločijo. Dovolj je lahko že eno izločanje izven plenice na dan oz. nekaj izločanj na teden. Tako dojenčka že v zgodnjem obdobju učite, da pozornost usmeri vase in v svoje mišice zapiralke in izprazni črevo, ko je v pravem položaju.

Zgodnje izločanje krepi otrokovo zavedanje o lastnem telesu, pripomore k lajšanju trebušnih krčev in dviguje samozavesten razvoj otroka. Poskrbite, da mišice zapiralke skozi vse mesece aktivno delajo. Tako se izognete kasnejšemu odvajanju otrok od plenic in hitrejšemu navajanju na kahlico. Izločanje otrok sprejme kot nekaj naravnega, kot del vsakdanje rutine.

Občasen pristop, ki jača mišico zapiralko

Po rojstvu se otroka povije in plenice menja ko so polne, in otrokova telesna neodvisnost je omejena. Otrok, ki joka in se napenja, otrok ki nam kaže, kako zelo ga tišči, je v naši družbi večkrat neslišan. In ker ga v prvih mesecih ne slišimo, neha sporočati. Procesi se tako začnejo odvijati nezavedno, pozabi na svoje mišice zapiralke in kasneje, ko se starši odločijo umakniti plenice, je otrokom lahko zelo težko. Otrok se lahko bori, hrepeni po varnem občutku povitosti, edinem občutku, ki ga pozna. Obdobje navajanja na kahlico tako postane stresno za otroka in tudi za starše ter vzgojitelje v vrtcu. Zato pristopajte umirjeno, prisluhnite otroku in se povežite z njim, četudi bo morda trajalo nekoliko dlje. Dovolite si biti bolj naravni in svobodni.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj