Dojenčkov popek

0
2379
Dojenčkov popek
Dojenčkov popek

Če je bila popkovnica kratka ali daljša in ovita okrog ploda, je na popek delovala večja sila in bo izbočen ali »zunanji« popek. Kdaj pa bo vbočen?

Po porodu pretisnejo popkovnico s plastično sponko, ki jo odstranijo po 24 urah. Ostane krn popkovnice, ki se posuši in odpade po približno desetih dneh. Ostane brazgotina, ki je dojenčkov popek.

Oblike popka

V odvisnosti od vleka, ki mu je bila v maternici izpostavljena popkovnica, bo popek ene izmed treh oblik. Če je bila popkovnica kratka ali daljša in ovita okrog ploda, je na popek delovala večja sila in bo izbočen ali »zunanji« popek.

Če je na popek pred porodom delovala zelo majhna sila, bo vbočen ali »notranji«, če pa je bilo stanje nekje vmes, bo popek v nivoju kože trebuha. Če bo popek dojenčka štrlel ven, bodite potrpežljivi – veliko izbočenih popkov se sčasoma vboči.

Čiščenje popka

Potek ali štrcelj se bo sušil in zdravil hitreje, če bo čim več časa na zraku. Ne pokrivajte ga s plastičnimi hlačkami ali plenicami. Če se zmoči, poskrbite, da se bo povsem osušil. Postopek sušenja lahko pospešite z uporabo antiseptičnih čistilnih robčkov in praškov, ki so na voljo v lekarnah.

Za nego okoli popka uporabite čisto vato, navlaženo z alkoholom za čiščenje, nežno obrišite popek, okoli njega in razpoke vpopku. Nato s tapljanjem vse osušite. Ostanek popkovnice redno čistite, da preprečite možnost okužbe.

Vir: Vse o negi dojenčka in malčka

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here