Dojenčki potrebujejo ritem

0
6269
Spanje dojenčka
Spanje dojenčka

Prvih nekaj tednov z dojenčkom je lepih, vendar tudi precej napornih. Novorojenček sicer še vedno spi presenetljivo dolgo (povprečno 14 - 20 ur na dan), žal pa ne vedno takrat, ko bi spala tudi očka in mamica.

Večerni ritual otroku pove, da je čas za spanje, zato lahko z njim začnete že zelo kmalu. Na takšen način se lahko dojenček že z nekaj tedni nauči zaspati sam.

Poiščite skupen urnik spanja

Dojenčki imajo nekoliko drugačen vzorec spanja kot odrasli – naenkrat spijo le tri do štiri ure. Nato morajo ponovno potešiti lakoto, zato jih je treba nahraniti. Tudi novorojenčki v prvih šestih tednih ne razlikujejo med dnevnim in nočnim spanjem. To stanje je lahko velik preizkus za novopečene starše, ki imajo tako več nočnih prekinitev spanca.

Zagotovite urejen urnik spanja

Za spanje dojenčka je pomemben relativno reden ritem. Zato morate poskusiti otroka spraviti v posteljo vsak večer ob približno istem času (najbolje med 19. in 21. uro). Tako postopno prilagodijo rutino, ki omogoča nočno spanje. Prav tako se prepričajte, da je med spanjem in zadnjim spancem najmanj štiri ure.

Dojenčka dajte v posteljo pravočasno

Novorojenčki so utrujeni približno vsake pol ure in lahko takrat takoj zaspijo. Če jih ne spravite spat v tej fazi, traja še eno uro, dokler se ne utrudijo in zaspijo. Zato je pomembno, da se odzovete v času, ko opazite, da je vaš otrok nenadoma zelo tih ali jokav, začne sesati palec in daje še druge znake – s časom se boste naučili interpretirati »signale utrujenosti« vašega otroka.

Pred spanjem se igramo skupaj, nato otrok zaspi sam

Najbolj intenziven stik z dojenčkom v zadnjih nekaj minutah pred spanjem krepi otroka v tem smislu, da pri starših lahko najde varnost, zanesljivost in skrb. Otroci ne potrebujejo nenehne fizične bližine staršev, da bi jim le-ti tako dokazali svojo predanost. Pravilo »pred spanjem se igramo skupaj, nato zaspim sam« razume že sedem ali osem mesecev star dojenček. Pomembno je, da starši takšen ritual jasno ustvarite: zaprete knjigo, pokrijete otroka, ugasnete luč, ga poljubite za lahko noč in greste iz sobe. Npr. Ko je ura 18:00-19:00, otroka nahranite. Sledi umivanje, previjanje in oblačenje. Nato lahko zapojete kakšno pesmico, se igrate, mu poveste pravljico ali pa pogledate slikanico. Primerne so vse mirne dejavnosti, ki so otroku v zabavo.  Na koncu ga poljubite za lahko noč in zapustite sobo.

Dovolj dejavnosti pred spanjem

Pravzaprav je precej logično, da utrujeni dojenčki spijo bolje. Zato dojenčku nekaj časa, preden gre v posteljo, omogočite sprostitev njegove odvečne energije (to seveda še ne velja za najmlajše dojenčke). Toda bodite previdni: pred spanjem morate dejavnosti ustaviti in se mirno pripraviti za počitek. Kopel pred spanjem lahko dela čudeže, saj je po njej otrok utrujen in sproščen.

Uvedite obrede pred spanjem

Rituali pomagajo otrokom zaspati. To je lahko na primer vsak večer zgodba za lahko noč, petje uspavanke ali poslušanje glasbe, seveda potihoma.

Nasveti spet spijo

Ko se otrok ponoči zbudi, pogosto težko zaspi nazaj. Pomembno je, da ostane čim bolj miren, zato mu tiho govorite in prižgite le malo lučko. Z nežnim božanjem ga poskusite uspavati. Nočno hranjenje mora biti čim krajše in hitro miniti. Otroka ne spodbujajte z igro. Mnogim otrokom je všeč tudi prisotnost plišastih »zaščitnikov«. Če je vaš otrok že našel svojo najljubšo igračo, mu jo ponudite. Tudi tak ritual daje vašemu dojenčku občutek varnosti.

Vir: Baby

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here