Dojenčki, ki nočejo biti v naročju

0
1988
Otroci nočejo biti v naročju
Otroci nočejo biti v naročju

Dojenčki, ki se ne marajo ljubkovati, nočejo biti v naročju ali se crkljati delujejo kot da zavračajo ali celo prezirajo stiskanje s starši, bratci ali sestricami, stiskanje rok in objemanja.

Dojenčki, ki se ne marajo ljubkovati in nočejo biti v naročju, delujejo kot da zavračajo ali celo prezirajo stiskanje rok. Ne spustijo zaupljivo svoje glavice na ramo odraslega in ne zvijejo svojih nogic k odraslemu. Namesto, da bi jih stiskanje umirilo, jih razbesni. Dojenčki, ki se ne marajo stiskati, uživajo v drugačnih odnosih in jim je ljubši stik s pogledom kot ljubkovanje ali pogovarjanje kot objemanje. Če vaš dojenček poskuša uiti iz vaših rok, ne bodite prizadeti.

Položite ga na posteljo ali odejo in se usedite zraven tako, da bo lahko gledal vaš obraz, ko mu govorite. Rad vas gleda in lahko se vam bo že zgodaj začel smejati ali vam »odgovarjati«.

Če bi radi božali luknjice na njegovih ročicah ali poljubljali luknjice na koži na hrbtu, to počnite, kadar je v gugalniku ali na previjalni mizi, da lahko sprejme vaše ljubkovanje, ne da bi se počutil omejenega. Užival bo, če se boste igrali z njegovimi prstki, kolesarili z nogicami ali pihali po njegovem trebuščku.

Dojenčki, ki se radi ljubkujejo, ne želijo le telesnega stika: želijo tudi stik s pogledom in glasom. Tudi dojenčki, ki se ne marajo ljubkovati, potrebujejo stik ter opazovanje in poslušanje. Čez nekaj mesecev bo vaš dojenček užival v vseh stikih z vami. Če v prvih tednih sprejmete njegovo nagnjenost k enemu ali drugemu načinu ravnanja, boste olajšali svoje in njegovo življenje.

Vir: Otrok od rojstva do šole

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj