Dojenček že več dni ni kakal

0
17760
Tehtanje.
Tehtanje.

Vprašanje:

Pozdravljeni! Moj dojenček je star 5 mesec in sedaj je že osmi dan odkar ni kakal. Prej je kakal skoraj vsak dan ali pa največ tri dni ne in še to zmeraj obilno tako da je bil pokakan še po hrbtu, sedaj pa že osem dni nič oz. peti dan je kakal čisto malo. Sedaj tudi malo slabše je, ker je po moje poln. Prosim svetujte mi kaj naj naredim če ne bo kakal? Hvala za odgovor in lep pozdrav, Irena

 

 

Upamo, da ste v tem času rešili težavo, poklicali otrokovega pediatra ali patronažno sestro. Na vaše vprašanje je pripravila odgovor Damjana Polanc.

 

 

Odgovor:

Glede na to, da dojenček običajno kaka na 3 dni, obilno in brez težav, sedaj pa 8 dni ni odvajal blata, slabše je, vse kaže na “zaprtost”. Če mamica dojenčka doji, naj bo pozorna kaj je. Izogiba naj se hrani, ki zapira (banane, čokolada), pije naj veliko vode, poje dovolj sadja, zelenjave. Dojenčku naj ponudi dovolj dodatne tekočine (vode). Dojenčku ponudimo zelenjavo, sadje. Ker pa kaže, da mu “zaprtost” jemlje apetit, je mogoče v tem trenutku potrebno dojenčku dati odvajala, ki so za njegovo starost primerna. Obiščite lekarno ali se posvetujte z zdravnikom. Dolgoročno pa bodite pozorni, da dojenček poje več zelenjave in sadja, hrane, ki zapira pa manj. V kolikor težave vztrajajo ali se jim  pridruži še kakšen znak (bolečina, hud jok) se je potrebno nasvet poiskati pri zdravniku.

Damjana Polanc, dipl. med. sestra, Šola za starše, Zdravstveni dom osnovno varstvo Nova Gorica

 

Dojenček, ki je dojen lahko odvaja male količine blata večkrat na dan ali pa manj pogosto na nekaj dni ali celo enkrat na teden. Blato dojenčka je mehko in otrok ne potrebuje zdravljenja, kljub temu, da ne odvaja več dni. V primeru, da je otrok razdražljiv, da odklanja hrano, bruha, ima napet in boleč trebušček, pa je potreben  pregled pri pediatru.

Če je vaš otrok dojen, nadaljujte dojenje, lahko pa mu dodate laktozo ali sladkani čaj. Če je hranjen po steklenički   lahko uvedete prilagojeno mleko z dodatkom laktoze in probiotiki. Ob uvajanju mešane prehrane bodite pozorni na živila, ki pripomorejo k zaprtju, kot so riževi kosmiči, korenček in poskrbite za primeren vnos tekočin.

Vlasta Mrhar Matjaž, dr. med. spec. ped.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz