Dojenček v družinski ali svoji postelji?

0
1331

Veliko staršev se srečuje z vprašanjem, ali naj dojenček spi v svoji posteljici oziroma zibki, ali naj ga imata tudi ponoči blizu sebe.

Otrok

Starši

PREDNOSTI

Topla navzočnost staršev ga pomirja, saj je devet mesecev bival v trebuščku.Če otrok spi s starši, mamici ni treba za vsako dojenje vstajati in se ne prebudi do konca. Zaradi tega je manj izčrpana. Tudi kadar se popolnoma prebudi, potem laže in hitreje nazaj zaspi.
Dojenček se v družinski postelji zelo dobro počuti. Spanje skupaj z dojenčkom zmanjšuje možnost za t. i. smrt v zibki.Zaradi redkejšega vstajanja so starši bolj naspani.

POMANJKLJIVOSTI

Ko se otrok navadi na družinsko posteljo, se ji le težko odreče.Prav zaradi vonja po mami očka dojenčka teže potolaži, kar ga nekoliko izolira. Izolacija očeta pa je zelo zelo nevarna za partnerski odnos. Če traja krajši čas, ne bo nič narobe, kadar pa postane stalnica, to za par ni najboljše.
Otrok stalno voha mamo in mleko, zato se pogosteje zbuja in doji.Ne le da je postelja namenjena dvema in je tretji »odveč«, ta tretji ponavadi ne spi kultivirano na svojem delčku, ampak se razširi, premetava, opleta z rokami in nogami … Navadno se ugnezdi med oba starša, ki tako lezeta vsak proti svojemu robu postelje.
Če se izredno pogosto zbuja in vsakič, ko se za tolažbo stisne k dojki, popije nekaj mleka, si njegova mala prebavila ne morejo oddahniti, saj imajo ves čas delo. Predvsem pri večjem dojenčku – novorojenček ima tako zelo majhen želodček, da res ves čas potrebuje hrano.Obstaja velika nevarnost, da se zaradi gneče, ki nastane, nekdo odseli – pa to nikakor ni dojenček. Navadno pobere šila in kopita očka …
Starši spijo slabše tudi zaradi stalnega strahu, da malega ne bi poležali ali kakorkoli drugače ovirali. Spanje je zaradi tega moteno. Motena je intimnost med partnerjema. Družinska postelja postane problematična, kadar mamica z navzočnostjo malih bitij v njej podaljšuje njihovo navezanost nanjo.

Ne glede na to, kako se boste odločili, vztrajajte pri svoji odločitvi in se ne ozirajte na mnenje drugih. Zaupajte v svojo odločitev.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj