Dojenček se med spanjem vedno obrača na trebuh

0
5956
Dojenčke med spanjem
Dojenčke med spanjem

Kot vemo, je za dojenčke med spanjem priporočen položaj na hrbtu ali boku, da preprečimo nenadno smrt dojenčka. To pa je ustrezno tudi za razvoj.

Spanje je za dojenčke in otroke zelo pomembno. Za življenjske funkcije, gibanje, razmišljanje, razvijanje potrebujejo veliko več spanca kot odrasli ljudje. Za spanje moramo otroku zagotoviti mirno in nemoteče okolje ter primeren prostor.

Če vaš dojenček med spanjem močno brca, to ni razlog za skrb, saj se mora premikati in obračati. Tako namreč usposablja svoje mišice in možganske celice. Zato v tem primeru ni potrebno, da vedno, ko dojenček brcne ali na kratko odpre oči, tečete k njemu.

Dojenčki se morajo gibati tudi v spanju, saj tako trenirajo svoje mišice in vadijo najpomembnejše gibe. Tudi v fazi, v kateri dojenčki preidejo iz lahnega v globok spanec, postanejo pogosto nemirni. To vas naj ne moti. Otroci, ki imajo dolge in redne cikle spanja, se dobro razvijajo duševno, telesno in socialno.

Kot vemo, je za dojenčka priporočeno spanje na hrbtu ali boku, da preprečimo nenadno smrt dojenčka.

Kaj pa če se dojenček kljub temu vedno obrne na trebuh?

Če se dojenček tudi sicer že obrača iz hrbta na trebuh, ste lahko mirni. To velja tudi, če obračanja nazaj na hrbet še ne obvlada, je pa vsekakor dovolj močan in sposoben, da pridobi zrak tudi, ko leži na trebuhu. Nevarno bi bilo, če se otrok sicer še ne more obrniti sam, ampak se na trebuh obrne nehote.

Vseeno pa upoštevajte pomembna preventivna priporočila. Prepričajte se, da dojenčku med spanjem ni pretoplo ter odstranite vse odvečne blazine, odeje in igrače. Bolje je, če dojenček spi v spalni vreči, namesto tega, da je pokrit.

Vir: Swissmom, Pravilno ravnanje z dojenčkom

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here