Dojenček poliva po vsakem obroku

0
14382
Polivanje pri dojenčku
Polivanje pri dojenčku

Veliko staršev se ob dojenčkovem pogostem polivanju sprašuje, če je to normalno. Poleg tega jih skrbi, da dojenček tako ne dobi dovolj hrane.

Zakaj dojenčki polivajo?

Razlog za to je, da je mišica, ki zapira želodec pri požiralniku, pri dojenčkih pogosto še vedno prešibka. Zato ni nič nenavadnega, če po obroku, med kašljanjem, spahovanjem ali jokom, izgubijo del njihove hrane. To se lahko zgodi do 12-krat na dan. Morda se vam zdi, kot da je prišel ven cel obrok, ampak to je varljivo – vsebine je le približno za eno čajno žličko. Če vaš otrok ne izgublja teže, ima dovolj hrane in je vse v redu. Če bi ga po polivanju hoteli še dodatno nahraniti, bi lahko izzvali le vnovične napade polivanja.

Ko je polivanje razlog za skrb?

Če je polivanje zelo pogosto, se lahko zgodi, da želodčna kislina napade požiralnik. Zaradi tega lahko pride do otekline, rdečine in bolečine. V tem primeru bo vaš dojenček zavračal hrano ali imel težave s pitjem, zato morate obiskati pediatra. Tudi če napadi polivanja presegajo normalne ravni, bi morali govoriti s pediatrom, da ovrže sum patološke bolezni.

Kaj lahko storite glede tega?

  • Otrok mora vedno po obroku podreti kupček.
  • Prepričajte se, da otrok med obrokom ne poje preveč.
  • Če po obroku otrok zaspi, ga položite tako, da bo rahlo privzdignjen.

Kdaj se polivanje konča?

Ko otroci začnejo uživati gosto hrano in so dovolj stari, da že sedijo pokončno, je običajno veliko bolje. Lahko pa do ponovne faze polivanja vodi začetek plazenja. Pritisk na želodec je večji od mišične moči. Pri večini dojenčkov je polivanja konec do prvega leta starosti, v nekaterih primerih pa šele do drugega leta starosti.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here