Dojenček pade s previjalne mize

0
3282
Previjanje
Previjanje

Nemalokrat se zgodi, da starši poiščejo zdravniško pomoč, zaradi padca dojenčka s previjalne mize, postelje, kavča, pulta itd.

Ko govorimo o padcih, gre ponavadi za padec z višine od 50 do 100 cm. Do padca pride zaradi otrokovega kotaljenja, nagibanja, zdrsa ali odrivanja in se najpogosteje dogaja v starosti med 4 in 12 mesecem dojenčka. Pri padcu ponavadi dojenčke zadane ob tla z glavo ali ritko.

Kaj narediti v primeru, če otrok pade s previjalne mize?

V kolikor otrok po padcu ne zadiha, ne zajoka, se ne giblje z vsemi štirimi okončinami ali se kakorkoli nenormalno odziva, ima hujše vidne poškodbe (večja krvavitev, zlom …), takoj pokličite 112 in nujno medicinsko pomoč. Otroka čim manj premikajte, vendar v primeru odsotnosti znakov življenja obvezno takoj začnite z oživljanjem.

Če otrok normalno zajoka, se po nekaj časa tudi umiri in na njem ni pomembnih znakov poškodbe, lahko nadaljujete z opazovanjem. Predvsem pri udarcih v glavo vedno opazujte otroka še 24 ur po poškodbi: če neutolažljivo joka, če imamo občutek, da ga zelo boli, če mu postane slabo ali bruha, ali če postane nenavadno zaspan, takoj poiščite nujno medicinsko pomoč. Navadno pa se padci s previjalne mize končajo brez poškodb. Zadostuje nežen objem, obkladek in opazovanje.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here