Dojenček je lahko čist tudi z umivanjem z mokro krpico

0
947
Umivanje dojenčka.
Umivanje dojenčka.

Umivanje dojenčka z mokro krpico je enostavno, le obračajte doječnka in nežno očistite dele telesa, ki so vidni. Ne čistite delov, ki vam na oko niso vidni - torejj brez palčk za ušesa, ne dajajte vate v nos itd.

Umivanje dojenčkov je pomembno, predvsem pa je pomembno očistiti urin in blato, ki bi lahko povzročila vnetje ritke, posušeno mleko, ki je ostalo v gubicah na bradi, ter sol od potenja na glavi in vratu.

Vsaj v prvih tednih za higieno ne potrebujete krem, tekočin in navlaženih krpic, saj je za dojenčka bolje, če ste brez. Kar potrebujete, je veliko tople vode in ni nujno, da pripravite kad. Če vam svetujejo, da dojenčka ne kopate v kopeli, dokler se mu ne zaceli popek, ali če ugotovite, da vaš dojenček ne uživa v kopanju, ga ni treba kopati.

Dojenček je lahko čist tudi z umivanjem z mokro krpico. Tako se lahko osredotočite na umivanje delov telesa, ki so čistoče najbolj potrebni: oči, nos in ušesa, obraz, roke, popek in ritka.

Slačenje (in oblačenje) obsega le menjavo pleničke in dojenčka vam ni treba niti dvigniti. Sem ne sodijo tlačenje koščkov vate v nos, potiskanje vatiranih paličic za ušesa v nosek ali potiskanje kožice pri dečku nazaj. Vse dojenčkove odprtine so obdane s sluznico, ki izloča umazanijo. Osredotočite se na čiščenje tistega, kar se izloči na površino kože. Ne brskajte po nosnicah ali po ušesih z bombažno vato; tako lahko umazanijo potisnete le globlje. Upoštevajte načelo, da pustite pri miru tiste dele, ki niso vidni od zunaj.

Dovolj je, če umijete otroka enkrat na dan. Ni samo kopanje, otrokom je v velik užitek, tudi tisto kar sledi – nega s kremo, previjanje in ostala nega –. Vse to je lahko čudovita priložnost za crkljanje in igranje z mamo ali očetom. Še posebej v prvem obdobju je kopanje otroka primerno vsakih nekaj dni ali celo samo enkrat na teden. Otroška koža je zelo občutljiva. Zaščitna plast, ki jo tvorijo žleze lojnice, ne zadržujejo vode dalj časa, zato se koža izsuši. Kopanje dojenčkov in majhnih otrok je najboljše v čisti vodi. Če ima vaš otrok suho kožo, pa je izredno koristno, da dodate kopeli otroški dodatek za vlaženje kože (ali žlico dobrega oljčnega olja). Če je koža okoli pleničnega območja rdeča ali vneta, pomaga, če kopeli dodate otrobe ali tanin. Če ima vaš otrok posebne težave s kožo, morate s svojim pediatrom/zdravnikom preveriti, kako pogosto kopanje in kateri dodatki so primerni. V prvih mesecih otrokovega življenja naj kopel traja od treh do deset minut. Ali boste otroka kopali zjutraj ali zvečer, je odvisno od želje vas in vašega otroka ter od vašega družinskega ritma. Za starejše otroke večerna kopel pogosto postane ritual.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here