Dojenček in prve težave

2133
Prve težave
Prve težave

Če opazite spremembe v obnašanju dojenčka, ga še bolj podrobno opazujte in vprašajte zdravnika za nasvet.

Pri dojenčku je včasih težko opaziti pričetek bolezni. Opazili boste, da je morda bolj nejevoljen, neješč, pojavijo se lahko spremembe spanja: lahko je razdražljiv ali bolj zaspan. Dojenček nima velikih telesnih zalog, zato lahko iz zdravega dojenčka, že v nekaj urah zdrsne tudi v resno stanje, ki ga morate znati prepoznati in ukrepati.

Dojenčka bolj podrobno opazujte

Če imate občutek da »ni tak kot po navadi«, ga spodbujajte k dojenju in pitju nesladkane tekočine ter skrbite za ustrezno higieno, zlasti umivanje svojih rok in čiščenje noska. Bodite pozorni, če se otroku spremeni apetit, obnašanje, se težje zbudi, več joka ali opazite katerega od spodnjih simptomov in znakov ter ustrezno ukrepajte. Ne pozabite na preventivne ukrepe: skrbite za gibanje na svežem zraku, kakovostno prehrano, cepljenje, higieno umivanja rok, kašlja in čiščenje nosu ter izogibanje prostorom, kjer se zbira veliko ljudi. V času okužb se raje držite sami zase. Praviloma imajo dojenčki do 6. meseca starosti še nekaj zaščite materinega imunskega sistema (protitelesa IgA), nato pa ta zaščita popusti.

Kako opazimo simptome

Naslednja razpredelnica vam je lahko v pomoč pri odločanju, kaj storiti. Ko ste v dvomu in ne veste, če je z dojenčkom kaj narobe, se posvetujte. Praviloma se obrnite na izbranega pediatra in njegovo medicinsko sestro, kamor najprej pokličite, da prejmete ustrezna navodila ter se šele nato odločite za morebiten obisk zdravnika. Ne pozabite, da so čakalnice zlasti v sezoni prehladnih in virusnih obolenj polne bolnih otrok in mladostnikov, od katerih se lahko dojenček naleze tudi kakšnega resnejšega obolenja.

SIMPTOM OZ. ZNAKKAKO SE KAŽE?KAJ LAHKO STORITE SAMI?KDAJ K ZDRAVNIKU?
POVIŠANA TELESNA TEMPERATURAOtrokova koža je na otip topla. Temperatura je povišana v mirovanju, merjena pod pazduho, naraste nad 37,2 °C oz. merjena v ušesu nad 37,5 °C.Otroka lahko okopate v mlačni vodi, ga oblečete v zračna oblačila, pokrijete s tanko odejo in temperaturo v sobi vzdržujete na 18-19 °C. Otroka pogosteje dojite. Temperaturo nižajte ko naraste nad 38,5°C in je otrok ob tem utrujen, izmučen. Uporabite lahko paracetamol, ibuprofen, diklofenak po navodilih proizvajalca. Pri dojenčkih se za zniževanje temperature dobro obnesejo rektalne svečke paracetamola. ˂ 3 mes.: ˃ 38 °C

3–6 mes.: ob ˃ 39 °C

6–24 mes.: ob ˃ 39–40 °C, če traja več kot 1 dan

Zdravnika obiščite tudi, če pri otroku opažate druge bolezenske znake: vreščeč jok, močna razdražljivost, vročinski izpuščaj, izrazita zaspanost ali slabša odzivnost, napeta ali zelo usahla mečava, popolno zavračanje dojenja, obilno bruhanje in odvajanje blata z grozečo izsušitvijo, vročina po nekajdnevnem izboljšanju, vročinski krči (posebej prvi krči), če ima otrok kakšno drugo znano kronično bolezen.

DEHIDRACIJAZnaki izsušitve: vdrte oči, jok brez solz, vdrta mečava, suha, nagubana koža, manj polulane pleničke (suhe pleničke več kot 3-6h), gost, temnejši urin, suha usta.Otroka pogosteje dojite oziroma mu ponujajte tekočino. Spremljajte mokrost pleničk.Zavračanje hrane, zaspanost, zmanjšana zavest ali pretirana razdražljivost. Pridružena visoka vročina, bruhanje, driska.
SOOR/GLIVICEBeli madeži podobni strjenemu mleku, ki se pojavijo na jeziku in v ustih. Lahko so povezani med seboj. Če vam jih uspe odstraniti, je spodaj vneta sluznica. Ob širitvi se lahko pojavijo tudi motnje požiranja in draženje glasilk.Skrbite za higieno prsnih bradavic. Posušite jih na zraku.

Omejite uporabo dude in jo pogosto razkužujte. Če ne dojite, uporabljajte cuclje in dude iz silikona. Le s čistimi rokami se dotikajte pripomočkov za hranjenje.

Če ne pride do izboljšanja v 2 dneh, dojenček slabo je ali zavrača hrano. Zdravnik vam bo lahko predpisal gel proti glivicam.
VDRTA ALI IZBOČENA MEČAVAStik med nezaraščenima lobanjskima kostema na temenu je vdrt.Dojenje in nadomeščanje tekočin pri vdrti mečavi; pri izbočeni mečavi obvezen pregled pri zdravniku.Otroka naj pregleda zdravnik, da ugotovi morebiten razlog.
ZLATENICARumenkasta obarvanost kože pri novorojenčku je lahko še fiziološka; praviloma njena izrazitost bledi od glave navzdol po trupu in po nekaj dneh po rojstvu popolnoma izzveni.Bolj intenzivno dojenje, tudi zbujanje dojenčka za hranjenje. Z dojenčkom pojdite na prosto, za 10 min ga lahko izpostavite sončni svetlobi.Če se rumenica razširi na roke in noge, ali postane koža zelenkasto obarvana, če se otrok ne želi hraniti ali pri novorojenčku traja dlje kot nekaj dni.
VNETJE OČIOči so pordele, lahko solzne ali suhe, pojavlja se izcedek, ki je lahko gnojav, zlepljene oči.Redno čiščenje oči večkrat dnevno s fiziološko raztopino od zunanjega kota oči proti nosu. Čiščenje nosu s fiziološko raztopino.Če ne pride do izboljšanja v 3-4 dneh, se pojavi gnojav izcedek, slabši vid, pordela in otekla okolica očesa.

 

Viri: Moj otrok ima vročino (prim. Rasta Rakar Radešček, dr. med., spec. pediatrije), Moj otrok kašlja. Pediatrična klinika, Služba za pljučne bolezni, UKC Ljubljana.

asist. dr. Matjaž Homšak

https://moj-pediater.si/

dr. med., spec. pediatrije, Moj pediater

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav