Preden zanositeAli ste pripravljeni na otroka?Dojenček in malček: dva otroka z majhno starostno razliko

Dojenček in malček: dva otroka z majhno starostno razliko

Načrtovano ali nepričakovano: dva otroka z majhno starostno razliko, eden za drugim – na začetku zahtevata kar veliko truda. Nekatere mamice še vedno menijo, da je dojenje zadostna zaščita pred novo nosečnostjo. Marsikatero tako nosečnost preseneti, v eni roki ima dojenčka, v drugi pa pozitiven test nosečnost. Nekateri starši pa načrtujejo manjšo starostno razliko med svojimi otroki in se veselijo, ko do druge nosečnosti pride že kmalu po prvi. Pogosto ima mati ali oče sam sestro ali brata, ki si po letih nista daleč narazen in se odlično razumeta, zato je odločitev lahka. Včasih pa starši preprosto verjamejo razširjeni in nikakor ne za lase privlečeni predpostavki, da sta dva otroka, ki sta si po letih bližje, odlična partnerja pri igri.

Fantek in punčka z majhno starostno razliko

Tudi če bi nekateri starši tako radi, se spola otroka pač ne da določiti. Zamisel, da se lahko dva brata ali dve sestri boljše igrata skupaj, je zagotovo nekje v glavah staršev. In ko se po fantku rodi punčka se marsikateri starši vprašajo, ali bo sedaj ideja o boljši skupni igri in boljšem odnosu sploh uresničena. Izkušnje parov, ki so že bili v takšni situaciji pravijo, da se lahko tudi fantek in punčka odlično ujameta, saj je več odvisno od značaja kot od spola. Zato nista niti spol niti majhna starostna razlika trdno jamstvo za dober odnos otrok.

Načrtovanje družine je lahko v takšnem primeru tudi zelo hitro zaključeno. Nekateri starši se odločijo, da bodo imeli dva otroka v kratkem zaporedju, nato pa bodo zaključili. Za takšen princip se odločajo tudi starši, ki si želijo nato nadaljevati s kariero in želijo le eno fazo stalne skrbi za otroke in neprespanih noči. Razen če si čez nekaj let zopet zaželijo, da bi imeli še kakšnega otroka.

Skrb za otroka je naporna že med nosečnostjo. Toda po rojstvu drugega otroka je res zanimivo – dva mala bitja, ki ju ne morete pustiti skoraj nič samih, morate iz dneva v dan hraniti, previjati, uspavati, preoblačiti in zaposliti. Medtem ko se dojenček doji, malček divja po stanovanju. Pogosto se otroci ponoči izmenično zbujajo, tako da so starši skorajda brez spanca. Izkušnje kažejo, da traja približno dve leti po rojstvu drugega otroka, da se družina dokončno dobro znajde. Do takrat pa je res naporno.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

SourceSuite101

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj