Dogovor z otrokom o uporabi spleta

0
671

Starš naj se z otrokom pogovori o uporabi spleta, o tem kdaj ga bo uporabljal in koliko časa. Dobro je, da poznate njegova gesla. Pojasnite otroku elemente bontona na internetu in se pogovorite o varnosti in varovanju osebnih podatkov.

Vstop otroka v svet digitalnih tehnologij naj bo postopen, otroka pozorno spremljajte in poučite o možnih pasteh. Pogovor z otrokom o spletu obenem krepi tudi medsebojno zaupanje. Uporaba spleta naj bo z otrokom dogovor, ki naj vključuje vse otrokove prioritete in odgovornosti, pa tudi sankcije za neupoštevanje oziroma nagrado za upoštevanje pravil, ki pa naj ne bo dodaten čas na računalniku.

Špela Reš, univ. dipl. psih., v videu našteje, katere ključne točke mora vsebovati dogovor o uporabi spleta in pojasni, da je pred 14. letom otrokove starosti nujno, da starši poznate vsa gesla in imate nadzor nad tem, kaj se namešča na računalnik.

Pomembno je, da naprava ne nastopa v funkciji varuške. Uporaba interneta, računalniških igric naj ne bo nagrada za ustrezno vedenje. Pomembno je, da otrok aktivno preživlja prosti čas tudi z drugimi aktivnostmi. Dogovor je na začetku usten oz. v obliki pravil, kasneje pa lahko tudi pisen. Vsebuje naj otrokove prioritete oziroma odgovornosti. Pomembno je tudi, da se v dogovoru opredeli čas – koliko časa in kdaj lahko uporablja računalnik za zabavo. Pomembno je, da dogovor vsebuje tudi elemente bontona na spletu: kako komunicirati. Starš se z otrokom mora pogovoriti o pojavu nasilne komunikacije na spletu. Pogovoriti se morata o varnosti in varovanju osebnih podatkov: da ne objavlja, kje je, da ima izključeno lokacijo na mobilnem telefonu, da se ne odziva nepoznanim številkam, da starš izklopi reklame. Pred 14. letom je pomembno, da starš pozna vsa gesla, da ima nadzor nad tem, kaj se nalaga na računalnik. Dogovor pa naj vsebuje tudi posledico, če se otrok pravil ne drži. Še bolje pa je, da se določi nagrada za upoštevanje pravil. Za nagrado pa naj ne bo dodaten čas na računalniku.

Sodelujoči strokovnjaki:

Špela Reš

http://www.logout.si/

univ. dipl. psih., Logout, center pomoči pri prekomerni rabi interneta

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here