»Dobri« starši

0
1043
Mama in otrok
Mama in otrok

Kdor vzgaja otroka, mora imeti dovolj samozavesti, da naredi, kar je po njegovi presoji prav. Če ima otrok oba, mamo in očeta, ki ga vzgajata, se morata pogovoriti o starševski taktiki in izbrati enoten pristop.

Doslednost pri vseh skrbnikih je ključna. Nič ni narobe, če slišite drugačna mnenja o vzgoji, a naj vas ne bo strah narediti, kar se vama z partnerjem zdi najboljše za otroka. Zaupajte svoji presoji, čeprav se drugi morda ne strinjajo z njo. Vsi starši delajo napake in to preprosto sodi k učenju. Če menite, da ste nekaj naredili narobe, se uprite skušnjavi in se ne posipajte s pepelom. Na dogodek glejte kot na priložnost za učenje. Prosite za pomoč ali nasvet druge družinske člane, prijatelje in strokovnjake.

Kakor ste vi drugačni od svojih staršev, je tudi vaš otrok človek z lastnim naborom talentov in lastnosti, zato ga je brezplodno primerjati z drugimi otroki (kot je brezplodno, če sebe primerjate z drugimi starši). Veselite se otrokovih posebnosti in spodbujajte njegove posebne sposobnosti.

Otrok bo napredoval s svojo hitrostjo, naj gre za samostojno sedenje ali reševanje sestavljanje, s katero se spopada že nekaj dni. Seveda imate v glavi idealizirano predstavo, kakšni bi radi bili kot vzgojitelj in kako naj bi se vaš otrok razvijal. A največ, na kar lahko upate, je, da se bodo vaše želje uresničile vsaj deloma. Zato ne zahtevajte preveč niti od sebe niti od otroka. Bodite ponosni na majhne in velike razvojne dosežke in pokažite otroku, da vam je v veselje.

Vir: Moj čudežni malček

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj