Dobri starši so tisti, ki med drugim ločijo, kaj otrok potrebuje in kaj hoče.

0
386
Razvajen otrok.
Razvajen otrok.

Večina ljudi ve, kaj pomeni izraz razvajanje, ne znajo pa natančno razložiti, kaj bi naj to pomenilo. Ne gre le za to, da otroka zasipate z darili in mu dovolite vzeti vse, kar želi, da mu popuščate, ko joče, se kuja in sitnari. Pri razvajanju ne gre toliko za to, kaj dajete otroku, temveč predvsem za to, kako mu dajete in zakaj. Ključni dejavnik je ravnotežje moči med vami in otrokom. Če vas otrok lahko ovija okrog prsta, je morda razvajen.

Starši, ki razvajajo otroke, pravijo, da to počnejo iz ljubezni in z dobrimi nameni. Nekateri starši se počutijo krivi, ker imajo dolg delavnik in premalo časa za otroke. Zato želijo, da so redki trenutki z družino prijetni in naredijo vse, da bi se izognili prepirom in sporom. Morda se sploh ne zavedajo, da otroka razvajajo, dokler jih na to ne opozori kdo drug. Potrudite se in ne popustite vsem otrokovim zahtevam.

Dobri starši so tisti, ki med drugim ločijo, kaj otrok potrebuje in kaj hoče. Jasno mu razložite, kje so meje sprejemljivega vedenja. Če mu boste postavili dosledne smernice, ne bo čutil tako velike potrebe po preskušanju meja. Otroka tudi spodbujajte, naj upošteva tuja čustva. Naučite ga, kako doseči kompromis. Če, recimo, hoče imeti žogo samo zase, mu pustite, da se nekaj časa igra sam, nato pa jo za nekaj minut dajte sorojencu.

Vir: Moj čudežni malček

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here