Dober avtosedež za otrokovo varnost

0
1012
Avtosedež
Avtosedež

Zakon določa, da za varno vožnjo otrok uporabite avtosedež dokler ne dosežejo višine 150 cm. Sedež mora ustrezati velikosti in teži otroka.

Pri nakupu upoštevajte otrokovo starost, velikost in težo. Novejši evropski predpis R129 I-size predvideva razvrstitev otroških sedežev v skupine po višini otroka, toda oba homologacijska standarda bosta še nekaj let veljavna.

Avtosedeži po skupinah

Po novem bodo skupine sedežev oblikovane glede na višino otroka. Stari predpis pa zahteva, da v avtosedežu skupine 0 vozite otroka do teže 10 kilogramov, kar približno ustreza starosti šestih do devetih mesecev. Nato so še skupina 0+ (do 13 kg oziroma 12-15 mesecev), skupina 1 (9-18 kg oziroma od devetih mesecev do štirih let), skupina 2 (15-25 kg oziroma od štirih do šestih let) in skupina 3 (22-36 kg oziroma od šestih do enajstih let ali še dlje). Nov predpis predvideva otroške sedeže, ki jih je potrebno voziti nasprotni smeri vožnje do otrokovega 15. meseca starosti, nujna pa dokler uporabljate sedeže kategorije 0+. Ob tem pazite, da izklopite zračne vreče, kar je zakonsko predpisano. Prav tako so otroški sedeži po novem predpisu konstruirani samo do velikosti otroka 105 cm.

Ko otrok doseže višino 125 cm lahko uporabljate tudi jahače, saj takrat zaščito ob morebitnem bočnem trku že nudi osnovni sedež. Med vožnjo otroka ne oblačite v debela oblačila, da bo varnostni pas med vožnjo primerno napet. Varnostni pasovi morajo biti dobro zapeti, da se otrok ob morebitnem trku ne more premaknit. Vpetje pasov za pripetje otroka naj poteka višje kot ramena, da se prepreči zlom ključnice.

ISOFIX

Priporočljivo je, da je omogočeno ISOFIX pritrdišče, ki omogoča stabilno nameščanje sedeža na pritrdišče in ima nogo za oporno točko. Dodatno naj bo pritrjen v vzglavnem delu s T pasom, da ne zaniha.

Certifikat ECE R44/04 zagotavlja, da je sedež narejen iz ustreznih materialov, da je prestal teste varnosti v pooblaščenem laboratoriju in da omogoča ISOFIX pritrditev. Izdelovalci od leta 2017 upoštevajo standard R129. Ob nakupu bodite pozorni, da je sedež označen z oznako i-Size in ustreza avtomobilskemu sedežu i-Size.

Najbolje je, da kupite nov sedež, ki je enostaven za uporabo. Tako boste zagotovo vedeli, da ni bil udeležen v prejšnjih trkih in je primeren otrokovi teži. Če pa že kupujete rabljen sedež, ga kupite od dobro preverjenih virov in naj bo mlajši od 8 let, saj z leti plastika preperi.

Za več informacij si preberite na spletnih straneh Javne agencije RS za varnost prometa.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj