Vzrok za dihanje dojenčka skozi usta je zamašen nos

0
8033
Zamašen nos
Zamašen nos

V prvem letu življenja dojenček diha skozi nos, po 6, mesecu pa se že nauči dihati skozi usta. Vzrok za to pa je običajno zamašen nosek.

Mlajši dojenčki še nimajo sposobnosti za udobno dihanje skozi usta in rabijo nekaj časa, da se tega naučijo. Strukture, ki se nanašajo na dihalne poti dojenčka, so še vedno anatomsko nezrele. Dihanje skozi nos je pri dojenčku fizično lažje, zanj pa je potrebno manj energije.

Starejši ko je dojenček, večja možnost je, da bo že znal dihati skozi usta, če bodo nosne poti blokirane. To se zgodi nekje po 6. mesecu starosti. Dokler pa dojenček ne zmore dihati skozi usta, ko je prehlajen, mu je potrebno pomagati.

1. Dojenček je prehlajen in ne more dihati – kot prvo, umirite se in ne bodite panični. Pomembno je, da prevzamete nadzor, saj vam bo to pomagalo umiriti jokajočega otroka in zmanjšati stres.

2. Prepričajte se, če dojenček ne more dihati, ker ima zamašen nos. Če poleg tega, da ne more dihati, tudi kašlja in sope, so lahko ogrožene njegove dihalne poti, zato je najbolje, da greste čim prej k zdravniku ali na urgenco. Če je otrok modrikast in se ne odziva, takoj pojdite na urgenco ali pokličite 112.

3. Pomaga pogosto izpiranje s fiziološko raztopino ali morsko vodo.

4. V kopalnici odprite vročo vodo, da se ustvari para. Vodna para bo pomagala odpirati dihalne poti ter zmehčala gosto sluz, ki blokira nos. Prav tako bo zvok tekoče vode pomagal pomiriti otroka. Pomaga tudi pršilo za nos namenjeno dojenčkom. Velja pa previdnost pri uporabi pršila – ne uporabljajte ga, ko je dojenček v ležečem položaju, ampak naj ima glavo vsaj malo dvignjeno, še bolje pa je, če je v pokončnem ali sedečem položaju.

5. Po dobrih 5 – 10 minutah v kopalnici, lahko uporabite nosni aspirator, če ga imate. Ne uporabljajte ga prepogosto (največ trikrat dnevno).

6. Poskrbite za vlažilec v otroški sobi.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here