Dihalne vaje po porodu

0
1579

Oglejte si video pravilne izvedbe dihalne vaje po porodu.

Preko boka se spustimo na podlago in tako zasukamo na hrbet. Noge imamo pokrčene in pod glavo, če nam preveč pade nazaj, si podstavimo manjšo blazino. Roke postavimo ob telo in ramena so sproščena. Dihamo skozi nos.

Izvedba dihalne vaje

Vdihnemo skozi nos in si predstavljamo si kako zrak potuje do trebušne votline in z izdihom naredimo črko šššš, da naredimo s tem podaljšan izdih. Nato si postavimo na trebuh še nek predmet, knjigo ali celo otroka. In dihamo proti uporu. Skozi nos vdihnemo in odrinemo predmet gor, proti stropu in z aktivnim izdihom skozi priprta usta naredimo podaljšan izdih in nežno vlečemo popek proti hrbtenici.

Z naslednjim vdihom si predstavljamo kako zrak kot bat potuje dol proti medenici in odriva vse stran od sebe, tako da z vzdihom zraste trebuh in z zrakom se napnejo celo mišice medeničnega dna. Ker pa spadajo med glavne dihalne mišice, poleg trebušne prepone, tudi medrebrne mišice želimo aktivirati tudi te. Predvsem zato, da ne bomo zlorabljali pomožnih dihalnih mišic, ki so ramenske, vratne in prsne, ki so že tako zakrčene zaradi prisilnih drž dojenja.

Vdihnemo skozi nos, najprej zraste trebuh, 2/3 vdiha, pri zadnji tretjini vdiha, napnemo še elastiko z rebri, rebra potujejo kot harmonika v smeri vzhod in zahod, pri čemer rame ostanejo sproščene. Se pravi z vdihom potuje opeka gor, rebra se v spodnjem delu razširijo, odprejo kot dežnik in zrak potuje vse dol do mišic medeničnega dna, ki jih nežno napne. Z izdihom naredimo podaljšan aktiven izdih ššš in pri tem vlečemo popek k medenici ter začutimo tudi mišice medeničnega dna kako se vrnejo nazaj gor.

Alja Malis

Alja Malis

https://www.vadbenaklinika.si/

mednarodno licencirana osebna trenerka, z licenco za pred in poporodno vadbo, ustanoviteljica Vadbene klinike

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj