Delitev starševskih obveznosti

967
Podpora partnerja
Podpora partnerja

Če boste imeli občutek, da sta si s partnerjem blizu in da vas podpira, bosta lažje prenašala bremena.

Prilagajanje temu novemu načinu življenja je lahko naporno. Le redki pari preživijo prvo leto po otrokovem rojstvu brez takih ali drugačnih sporov. Nimata več toliko časa za pogovore, za občutek bližine, za to, da bi se posvečala drug drugemu. Spori se začnejo zaradi vprašanj, kot sta, na koga pade več dela ali kdo ponoči manj spi. Marsikdaj imata oba občutek, da ne dobivata dovolj ljubezni in pozornosti. In če se v enem ali obeh začne kopičiti zamera, je to škodljivo za vajin odnos.

Z delitvijo starševskih obveznosti bosta pritisk na vajin medsebojni odnos močno zmanjšala. Prevzemanje enake odgovornosti za nego in vzgojo otroka ter gospodinjska opravila bo koristno za oba starša pa tudi za otroka. Tudi če eden od staršev hodi v službo, lahko še vedno najdeta način, da se vključi v domača opravila za konec tedna ali zvečer, in tako ohranita družinsko srečo. Zelo pomembno je, da si znata vzeti čas samo zase. Če boste imeli občutek, da sta si s partnerjem blizu in da vas podpira, bosta lažje prenašala bremena. Nekaj predlogov:

  • vsak teden najemita varuško ali se povežita z drugimi starši, da vsak teden en par pazi na nekaj otrok, tako da si lahko redno privoščita prosto popoldne ali zvečer,
  • za varstvo prosita svoje starše in si občasno privoščita prost konec tedna,
  • en večer v tednu ne prižgita televizije, naročita dostavo večerje in si privoščita miren večer doma,
  • če je le mogoče, poiščita pomoč za gospodinjska opravila, kot sta likanje in pospravljanje, in prosti čas namenita drug drugemu,
  • na počitnice pojdite z agencijo, ki organizira varstvo otrok v počitniškem kraju, tako da bosta imela vsak dan nekaj uric zase, za krajši ogled zanimivosti ali sproščen počitek na plaži.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav