Dejavniki, ki vplivajo na krvno sliko

0
551

Interpretacija krvne slike ni preprosta, saj se referenčne vrednosti za dojenčke, odrasle in otroke močno razlikujejo. Obenem je treba upoštevati tudi zunanje dejavnike, ki vplivajo na pravilnost krvne slike. Krvno sliko mora zato vedno interpretirati zdravnik, ki je otroka pregledal, ker upošteva njegovo klinično stanje, vitalne funkcije, razpoloženje in hidriranost.

Asist. dr. Simona Avčin, dr. med., pojasnjuje, kako na krvno sliko vplivajo nezadostna hidriranost, napor in vročina.

Kadar je otrok slabše hidriran, torej je tudi količina tekočine v znotraj-žilnem prostoru nižja oziroma zmanjšana, so lahko lažno višje vrednosti krvnih celic, saj se razmerje krvnih celic in plazme spremeni. Vedno, kadar je otrok slabše hidriran, je njegovo stanje hidratacije treba ustrezno popraviti in nato ponovno preveriti krvno sliko. To je eno izmed krvnih stanj, ko je krvna slika lahko drugačna pred in po hidraciji.

Po naporu ali ob vročini je lahko nekoliko višja vrednost levkocitov. Vsak zdravnik se glede na klinično stanje bolnika odloči, kdaj bo potrebna hitra kontrola hemograma oziroma kdaj bi njegovo fiziološko stanje lahko vplivalo na nekoliko spremenjene vrednosti.

Pred obiskom laboratorija mora otroka pregledati zdravnik, ki lahko ustrezno interpretira krvno sliko, skladno s kliničnim stanjem pacienta.

Krvno sliko mora vedno interpretirati zdravnik, ki je bolnika pregledal, ker upošteva njegovo klinično stanje, vitalne funkcije, ali je imel otrok vročino, ali je bil slabše razpoložen in kako je bil hidriran. Izvide krvne slike primerja z referenčnimi oziroma normalnimi vrednostmi za pacientovo starost, saj se krvna slika lahko bistveno razlikuje glede na starost in spol pacienta.

Sodelujoči strokovnjaki:

Simona Avčin

Asist. dr. Simona Avčin

http://www.kclj.si/

dr. med., Pediatrična klinika UKC Ljubljana, Klinični oddelek za otroško hematologijo in onkologijo

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here