Dejavniki iz otrokovega okolja

0
754

Ste se kdaj vprašali, kako odkriti in negovati otrokovo nadarjenost? In kako graditi otrokovo samozavest? Zagotovo je otrokovo okolje velik dejavnik pri tem.

1.     Ozrite se v zgodovino svoje družine: s čim se ukvarjajo oziroma so se ukvarjali vaši sorodniki, tete, strici, brate, sestre, starši, stari starši, pradedki in prababice? S čim so izstopali? Kaj so bili po poklicu? Kaj so počeli v prostem času? V čem so se odlikovali? So dobili nagrado za poseben dosežek? Kaj so radi počeli oziroma česa so si želeli? Zapišite si in ugotovite, za kaj so bili nadarjeni in kakšne so bile njihove posebne sposobnosti. Veliko lastnosti je namreč dednih in se morda skrivajo tudi v vas in vašem otroku.

2.     Kako ste doslej spodbujali otroka? Kaj je že poskusil? Kako dolgo je vztrajal in kako uspešen je bil?

3.     Katerim področjem se vaša družina še posebno posveča? Kako gledate na nadarjenost? Se vsak dan ukvarjate z glasbo, športom, umetnostjo, hodite na izlete? Kaj se v vaši družini prenaša med rodovi, denimo ukvarjanje z znanostjo, ukvarjanje s športno panogo, glasbo, tehniko ali umetnostjo?

4.     S čim se ukvarjajo otrokovi znanci in prijatelji? Je med njimi vzornik, ki ga otrok še posebno občuduje – in zakaj?

5.     Kakšno je ozračje v vaši družini: ste vdani v usodo (je pač tako, se zgodi) ali spodbujate drug drugega? Kakšno obnašanje je zaželeno, kakšnega grajate? Je za vas pomembno, da ste dejavni, da nekaj dosežete in da ste v nečem najboljši?

Vir: Odkrijmo in razvijmo otrokovo nadarjenost

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj