Debelost je posledica preobilnega vnosa kalorij ali dednega nagnjenja

0
476
Debelost pri otrocih.
Debelost pri otrocih.

Debelost pri otroku vpliva na razvoj in dolgoročno zdravje, pa tudi na delovanje v družbi, v kateri tiste, ki so predebeli, pogosto zasmehujejo, dražijo, celo ustrahujejo.

Debelost je posledica preobilnega vnosa kalorij ali dednega nagnjenja (v teh primerih je pridobivanje teže počasno in enakomerno vse zgodnje otroštvo) ali travmatične čustvene izkušnje (v tem primeru je pridobivanje teže nenadno in hitro), največkrat pa je vzrok kombinacija naštetega. Če vas skrbi, da je vaš otrok predebel, ga najprej peljite k pediatru, da ga natančno stehta in izmeri in vas, če bo treba, napoti k diabetiku. Doma si oglejte otrokovo prehranjevalno vedenje in vašo vlogo pri tem. Če se zdi, da je težava v tem, da se ne znate upreti njegovim prošnjam po hrani, potem v razdelku o vedenju poiščite nasvet o tem, kako otroku rečete ne in ste kos njegovim izbruhom togote.

Preverite, ali med posameznimi hranjenju mine dovolj časa, saj številni predebeli otroci ves dan kaj žvečijo – oglejte si torej ustaljeni urnik okrog obedov in vmesnih prigrizkov. Skušajte izboljšati kakovost hrane, ki jo otrok poje, tako kot je bilo opisano malo prej, in bodite ves čas vzpodbudni. Otrok ne sme nikoli imeti občutka, da je z njegovim prehranjevanje kaj narobe.

Pri debelosti in omejevanju uživanja hranje je zelo pomembno, da pretehtate svoj odnos do hrane in hranjenja – vi ste zgled svojemu otroku, koliko vedenja torej izhaja od vas? Ali ste vedno na dieti ali ne morete nadzorovati želje po najedanju? Nujno morate premisliti, ali želite ohraniti pozitivne spremembe, ki ste jih dosegli pri otrokovem vedenju.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here