Davica

0
1113

Davica v času nosečnosti lahko povzroči okvare na plodu. Med nosečnostjo se ni varno cepiti proti davici.

Davica je akutna, nalezljiva in potencialno smrtna nalezljiva bolezen in se pojavlja predvsem pri otrocih v različnih oblikah. Najpogostejša je davica, pri kateri so vneta, zelo rdeča in otekla celotna ušesa, nos in grlo. Pogosto vrat tako oteče, da je oteženo dihanje. Še danes smrtonosna davica prizadene 20 odstotkov bolnikov. Na srečo se bolezen zaradi visoke pokritosti cepljenja pojavi le redko. Davica se širi s okuženimi kapljicami prek kašlja, kihanja ali poljubljanja. Po okužbi traja le približno dva do pet dni preden se že kažejo simptomi.

Tipični simptomi pa so belkasto-sive obloge na mandljih in grlu, sladek dih, kašelj, hripavost in kratka sapa. Prvi simptomi, kot so zvišana telesna temperatura, težave pri požiranju, vnetje žrela, bolečine v trebuhu in nelagodje so zelo podobna vnetemu grlu in ga je mogoče enostavno zamenjati.

Okrevanje po davici traja približno šest tednov. Nosna davica, ki se večinoma pojavlja pri dojenčkih in majhnih otrocih, se kaže gnojnim in pogosto krvavim izcedkom iz nosu. Strup v bakterijah lahko napada tudi organe, ki so daleč od dejanskega vnetja – na primer, srce, ledvice ali jetra. Virus lahko vpliva tudi na živce in povzroči paralizo.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here