Dan varne rabe interneta

0
424

Danes po 100 državah sveta in na 6 celinah praznujemo Dan varne rabe interneta, letošnja tema je varna in odgovorna raba mobilnih naprav.

Pametni mobilniki, tablice, dlančniki so vse bolj razširjena tehnologija, ki jo uporablja tudi vse več otrok. Z njimi pa prihajajo tudi določene pasti, ki jih pri uporabi navadnih mobilnikov nismo poznali ali pa so bile manj pereče. Čeprav te naprave odpirajo zanimive nove oblike komunikacije, zabave in tudi učenja, pa je pri neprevidni rabi pametnih mobilnikov bolj ranljiva otrokova zasebnost zaradi razkrivanja lokacije prek telefona, še hitrejše objave in širjenja slik, informacij zaradi dostopa do spleta prek mobilne naprave, ki omogoča tudi dostop do otrokom neprimernih vsebin.

Kaj so skrbi slovenskih staršev glede uporabe mobilnih telefonov pri otrocih

– Raziskava med slovenskimi starši, ki so jo v januarju izvedli med spletnimi uporabniki, je pokazala (nekaj izsledkov):

– Da je po mnenju staršev primerna starost, ko otrok dobi svoj mobilni telefon, 11 let.

– Da je 40 % staršem težko nadzorovati uporabo mobilnega telefona pri otroku. Starejši kot je otrok, težje jo nadzorujejo, saj se s to trditvijo strinja 47% staršev otrok starih od 13 do 17, 34% staršev otrok starih od 9 do 12 let in le 17% staršev otrok starih od 5 do 8 let. Prav tako se s to trditvijo bolj strinjajo starši otrok, katerih otroci lahko prek mobilnega telefona dostopajo do interneta (53%), kot tistih, ki dostopa nimajo (25%).

– Približno tretjina jih meni, da mobilnik včasih moti družinsko življenje.

Vir: SAFE.SI

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here