Razvoj otrokaPetletnikČustven razvoj malčka do 5. leta starosti

Čustven razvoj malčka do 5. leta starosti

Čustveni razvoj, motorični razvoj, telesni razvoj, miselni razvoj, vsi ti razvoji  gredo kar nekako skupaj. Če govorimo o duševnem razvoju oziroma razvoju čustev – moramo vedeti, da se bo otrok čustveno najbolj razvijal, ko bo imel okrog sebe čustveno okolje. Na primer, da se bo doma govorilo o čustvih, da se jih pokaže, tako negativna kot tudi pozitivna, da otrok vidi, da je vse dovoljeno. Otrok že veliko čuti ne zna pa tega povedati, kaj se v njem notri dogaja.

Osnovna čustva so pri otroku prisotna že od rojstva, to so strah, jeza, navdušenje, zanimanje. To je vse v njemu. Tisti nasmeh, ki ga dojenček da je že čustvo, je zadovoljen. Po 5. mesecu se že lahko pokaže kakšen strah. Bolj kot se otrok pozna samega sebe in še ne pozna širše okolice, se pri tem že lahko pojavi strah. Ta je lahko seveda tako pozitiven kot tudi negativen. Pomembno je, da vsa ta čustva starši vzamejo v zakup, oziroma učitelji in kdorkoli se ukvarja z otrokom. Na primer, primer je, ko otrok pade, mu povemo aha, gremo do njega, ga poberemo aha in ga vprašamo, aha si se prestrašil, te boli, si jezen. Tako ga pomirimo, dati mu moramo besede za to, kar se v njem dogaja. Imamo strah in žalost, kar je pri njemu že od rojstva. Včasih bomo slišali otroka reči, mi je vzel svinčnik, sem bil tako jezen. Na primer 4- letnik, 5-letnik, tudi kakšen 3-letnik že znajo to izražati, ker se zavedajo svojega telesa, svojih misli. Mi ji moramo samo omogočiti, da lahko ta čustva izražajo, jim dati prostor.

Ena zelo dobra vaja za najmlajše je, da vzamemo balone in jim narišemo obraze, eden je žalosten, eden je vesel in se učimo tega, aha ta ima obrazek je vesel, ker ima usta obrnjena navzgor in je vesel. Tako se lahko potem z otrokom pogovarjamo. Kako se torej mi počutimo ko smo veseli? Haha, pa se začnemo smejat ali pa vzklikat juhej! Tako otrokom približamo čustva. Od drugega leta naprej otrok že lahko pokaže sram. To pa zato, ker od drugega leta naprej otrok lahko že bolj zaveda samega sebe, otrok to tako pokaže tako, da  si zakrije oči. Sam tudi že čuti krivdo – če na primer naredi nekaj narobe, dobi rdeča lička.

Kaj pa skrivanje za mamo, očetom, je to bolj strah? Skrivanje za mamo in očetom je bolj strah. Kaj lahko starši še naredimo? Starši moramo najprej pogledati sami vase, ali sami znamo izražati čustva, ali so vsa prisotna in ali jih znamo ubesediti. na primer sem danes prišla čisto jezna domov, me je šef tako razkuril.  Ko starši to pri sebi razčistijo to lahko tudi izražajo s otroki. Čisto v redu je če si jezen, super je da si vesel, bodi navdušen zakaj so te solze pritekle. Tako lahko s starši najbolj pripomoremo, da se pogovarjamo o njih, zakaj pa si bil jezen, zakaj pa so pritekle te solze?  Skozi pogovor ji izražamo in pokažemo , da je čisto v redu, da jih izražamo.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj