Čokolada in zdravje otrok

0
1143
Čokolada otroci
Čokolada otroci

Večina otrok obožuje sladkarije, in mednje spada tudi čokolada. Starše to seveda skrbi. Kakšen je vpliv čokolade iz različnih vidikov?

Čokolada z vidika zdravnikov

Zdravniki menijo takole: čokolada je nezdrava, oskrbuje telo z neuporabnimi »praznimi« kalorijami, stimulira nastajanje maščobnih celic, draži celotno presnovo in poškoduje zobe. Prav tako koža trpi zaradi povečane porabe čokolade. V hujših primerih lahko celo nastane neke vrste zasvojenost s čokolado. Najbolj nevarna je bela čokolada: ima največjo vsebnost maščob, medtem ko ima temna čokolada najnižjo vsebnost maščob.

Čokolada z vidika psihologov

Psihologi so mnenja: Čokolada nas naredi srečnega! Že kot otroku vam je topel, sladek okus materinega mleka pomenil varnost. Mnogi ljudje so prepričani, da imajo radi čokolado ravno zaradi te asociacije – ker pomeni varnost.

Dovoliti, prepovedati ali ubrati srednjo pot?

400476_3067Nekateri starši ne dovolijo porabe čokolade ali jo načeloma dovolijo le za praznike in rojstne dneve. To lahko dobro deluje, vendar neizogibno pritegne, če se nekje čokolada ponuja »izven dovoljenega časa uživanja čokolade«. Ta taktika je tako primerna samo za otroke, ki jim ni veliko do sladkarij. V nekaterih družinah pa delujejo po pravilu: vzemi, če ti je všeč, sicer pa pusti. Ker ni prepovedano, je tako tudi manj privlačno za otroka, kot če bi rekli odločen »ne«. Te metoda je primernejša za starejše otroke, pri mlajših se lahko namreč zgodi, da bodo jedli, dokler ne bo zmanjkalo. V prvem letu za otroka čokolada ni priporočljiva, nato pa mu jo lahko kdaj pa kdaj privoščite kot posladek. Z zobnega vidika je bolje, da otrok poje čokolado po kosilu, kot sladico, nato pa si temeljito umije zobe, namesto da se kos za kosom sladka cel dan.

 

Vir: Lifeportal

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here