Čistoča ponoči

1962
Brez pleničke.
Brez pleničke.

Čistoča med spanjem nastopi nekaj časa za dnevno čistočo. Kako lahko pri tem pomagate otroku? Zaupajte mu in bodite pri navajanju sproščeni.

Primeren čas

Tudi če nestrpno čakate, da bo otrok postal čist, ne morete prehitevati stvari  niti jih spodbujati, saj bi jih le poslabšali. Ko bo otrok pripravljen, boste opazili, da so plenice zjutraj suhe. Z njegovim soglasjem jih lahko zdaj opustite. Zbuditi se ponoči in vstati za uriniranje zahteva znatno stopnjo zrelosti. Za to, da ponoči ni treba vstati, pa mora biti mehur dovolj velik. Na to ne morete vplivati.

Kako lahko pomagate otroku

  • Ne odvzemite plenic prezgodaj. Če se zjutraj zbudiš v mrzli in mokri postelji, je hudo in precej nespodobno. Ne bi bilo dobro, če bi trajalo predolgo.
  • Sprva se bo mogoče kdaj ponesrečilo. Ni se treba jeziti, se posmehovati ali ga sramotiti. Otrok rabi vaše opogumljanje in potrpljenje. Recite mu takole: »Nič hudega ni, ko pa boš pripravljen, ko se bosta tvoje telo in glava odločila, boš ponoči suh. Boš videl, to se zgodi kar samo od sebe. To ni nič hudega v primerjavi z vsem, kar že znaš narediti.« S pomočjo primernega platna in pralnega stroja ni vredno dramatiziranja. Preprosto naučite otroka, da bo snel rjuhe in jih skupaj s pižamo odložil v koš za umazano perilo. Ne gre za to, da bi ga kaznovali, glede tega bodite zelo jasni, ampak da mu vzbudite odgovornost do njegovega telesa.
  • Zvečer je odveč prikrajšati otroka za pijačo. Ta način je krut in neučinkovit, to pa ne pomeni, da mora pred spanjem spiti tri velike kozarce vode.
  • Nekaterim staršem se zdi praktično, da okrog triindvajsete ure otroka zbudijo in ga peljejo na stranišče, toda nočne čistoče ne boste dosegli, preden se ne bo sposoben zbuditi sam. Zadeve olajšate, če otroku oblečete pižamo, ki se jo da hitro sleči, če mu pustite prižgano nočno svetilko in postavite kahlico poleg postelje. Mnogi otroci ponoči še niso čisti preprosto zato, ker se bojijo iti v temi po hodniku.

Vir: Otrok od 1. do 3. leta

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav