Čist nosek, mirna noč

0
3445
Čist nosek, mirna noč.

Pravilno in redno čiščenje nosu preprečuje bakterijske okužbe ali poslabšanje alergij in astme. Ne uporabljajte agresivnih aspiratorjev, ki niso prilagojeni otroškim dihalom.

Mark Kačar, dr. med., nam je v članku opisal pomen in način pravilnega čiščenja nosu pri dojenčku in otroku, ob čemer poudarja, da je pomembno redno čiščenje nosu.

Naprava ni prilagojena za delikatna zgornja dihala, kot jih imajo otroci, še posebej v primeru, če so bolni, ker je takrat vse otečeno. Podtlak, ki ga naprava povzroči, ni nikoli popolnoma nadzorovan. Še posebej to velja za nastavke, ki jih namestite na takšne in drugačne domače aparate. Uporabi se lahko kvečjemu malo mehansko črpalko, ki jo kupite v lekarni. Vsega ostalega pa ne moremo priporočiti.

Bolj kot vse ostalo je pomembno redno čiščenje nosu. Ni treba spihati ogromno naenkrat, ampak to storite večkrat in ne čakajte do večera, ko boste morali odstranjevati ogromne čepe skoraj trdne sluzi.

Čiščenje nosu je zelo pomembno. Gre za osnovni postopek toalete zgornjih dihal, ki preprečuje razvoj komplikacij, kot so bakterijske infekcije ter poslabšanje kroničnih stanj, npr. alergij in astme. Pomembno je zelo redno izpihovanje nosu. Če je otrok dovolj star, da zna nos izpihati sam, morate biti samo dovolj vztrajni ter ga prepričevati in nadzorovati.

Pri dojenčkih, ki niso sposobni sami izpihovati nosu, je priporočeno zelo nežno spiranje nosu s fiziološko raztopino. V lekarni je mogoče dobiti posebne pripomočke za izsrkavanje tekočine, ki je edina priporočena metoda. Ključnega pomena je, da je umivanje neboleče in nežno, da se otrok nanj navadi in do njega ne dobi odpora.

Čiščenje s fiziološko raztopino je izredno uporabna metoda vzdrževanja prehodnosti zgornjih dihal. Priporočamo, da se nos očisti zjutraj, preden gre otrok v vrtec, po vrnitvi iz vrtca še dvakrat tekom dneva in enkrat zvečer. Seveda je to pogojeno z resnostjo blokade zgornjih dihal. »Pretiravanje« v nobenem primeru ne bo škodilo, kvečjemu je preredko čiščenje lahko slabše.

Sodelujoči strokovnjaki:

Mark Kačar

Mark Kačar

dr. med., Specialistična pediatrična ordinacija Dora Jeler, dr. med.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here