Čiščenje zob

Oglejte si video, v katerem Špela Gorenc Jazbec, dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath) deli nasvete glede kako naj poteka čiščenje zob pri otroku.

Z umivanjem zobkov lahko začnemo že zelo zgodaj. Otroka si posedemo v naročje pred umivalnik. Ko je starejši lahko tudi sam sedi oziroma stoji. Pri majhnem otroku sedimo vzporedno z umivalnikom, otrok pa obrjen pravokotno na umivalnik.

Izberemo zobno ščetko, ki ni prevelika in ki nima preveč debele in trde ščetine. Zobna ščetka naj ima največ tri vrste ščetin, ki naj bodo čim bolj mehke in čim krjaše. Ni dobro, če so ščetine predolge in pretrde. S ščetkanjem zob vedno začnemo tako, da ščetko obrnemo s ščetinami navzven, ko jo damo otroku v usta. Ko ščetko dobi otrok v usta, jo obrnemo tako, da dobi ščetine na zobe. S ščetkanjem začnemo vedno pri strani. Najprej zunanje robove zob, potem na notranji strani, na koncu še zobne ploskve. Enako ponovimo na drugi strani ter še sprednje, zgornje, spodnje zobe.

Če otrok še ne zna izpljunit vsebine, mu umivamo zobe brez zobne paste. Ko otrok zna izpljunit vsebino, lahko uporabimo zobno pasto. Pasta naj ne bo sadnega okusa, saj sadne paste lahko včasih povzročajo skelenje zob. Ko je otrok malo večji in pokažejo željo, da bi si sam očistil zobe, mu tega neodrečemo. Pustimo mu, da si najprej očisti sam zobe, potem mu očistimo zobe še sami. Lahko pa zobe očistimo tudi skupaj, tako da otrok drži zobno ščetko, mi pa svojo roko položimo čez otrokovo roko in na ta način skupaj otroku očistimo zobe.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj