Čiščenje prvih zobkov

0
6456
Čiščenje prvih zobkov
Čiščenje prvih zobkov

Zobke se začne čistiti takoj ko izraste prvi zobek. Najlažje je s čisto gazo. Ko je otrok starejši, uporabljate najmanjše zobne krtačke. Čistijo se vse zobne ploskve, zgornji in spodnji zobni lok. Čas čiščenja se podaljšuje s starostjo otroka, najpomembnejše pa je mehansko čiščenje.

Pravilno izraščanje zobkov

Zelo pomembno je, da zobozdravnik od začetka poleg zobkov spremlja tudi celotno čeljustno votlino s kostmi, s pravilno vraščenostjo in z razvadami – dude, stekleničke, palec, sesanje različnih predmetov. »Vse to vpliva na nepravilnost tako obraza kot zob (podaljšanje brade in odmaknjeni zobje ali odprti griz),« pojasni Simona Velkavrh Kirn.

Zelo veliko otrok ima dudo, vendar po 6. mesecu starosti otroka vsi tujki v ustih – duda, prst in steklenička – motijo naravno gibanje jezika ter naraven razvoj čeljustnic in pravilen razvoj govora. Zaradi sesanja prsta ali dude nastane odprti griz. »Prav tako sta sladka in slana hrana ter pijača škodljivi za otroške zobke, saj spodbujajo rast bakterij, ki povzročajo zobno gnilobo. Tudi nepravilno dihanje in drža odprtih ust ponoči vplivata na razvoj zgornje in spodnje čeljusti, kar se pozna dolgoročno, ker se kosti nepravilno razvijajo. Če otrok diha skozi usta, je treba poiskati vzroke za to. V primeru, da gre za razvado, jo je treba odpraviti. V tem primeru lahko otroka opozarjate naj zapre usta, da jeziček na nebo, za sprednje zgornje zobke,« svetuje Simona Velkavrh Kirn.

Kdaj začnemo s čiščenje zobkov

Zobke začnemo čistiti takoj, ko izraste prvi zobek. Najlažje je s čisto gazo. Ko je otrok starejši, uporabljajte najmanjše zobne krtačke, ki imajo majhno glavo, majhen aktiven del, s katerim greste okoli vseh zobkov. »Za mlečne zobke je treba dobro skrbeti, ker vplivajo na stalne zobe in na celotno čeljust. Tudi prehranjevanje je drugačno, če so zobje zdravi ali pa če bolijo oziroma so škrbasti, luknjasti ali manjkajoči ali če pride do granuloma. Pri gnojnih vnetjih lahko pride do trajne poškodbe kostnine, zametkov. Če so zobje prehitro izpadli ali bili ekstrahirani zaradi težav, npr. vnetja, lukenj, se drugi zobje premikajo, zasedejo mesto za stalnega, in ko želi stalni izrasti, je na mestu izraščanja premalo prostora,« pojasnjuje Simona Velkavrh Kirn.

Kako čistimo zobe

Čistijo se vse zobne ploskve. Zgornji in spodnji zobni lok. Čas čiščenja se podaljšuje s starostjo otroka (2 minuti). Najpomembnejše je mehansko čiščenje. Otroku se umiva zobe na začetku s cunjo ali gazo ali in kasneje s krtačko. »Zobna krtačka se postavi na mejo med dlesnijo in zobkom pod kotom 45 stopinj. Na rahlo se potegne navzdol ali se dela rahle krožne gibe. Čistite zgornji in spodnji zobni lok. Treba je očistiti vse zobne površine – sprednjo, zadnjo in grizne ploskve. Pri sprednjih zobkih si lahko pomagate tako, da se podrgne navzgor spodnje zobke in zgornje zobke navzdol. Otroku lahko pomagate s kakšno pesmico, dolžina pesmice otroku predstavlja tisto mejo, ko ve, kdaj so zobki očiščeni. Na ta način se jih zamoti, hkrati pa se jim dolžina pesmi vtisne v spomin.«

Kdaj izpadejo prvi mlečni zobki

Kdaj bo izpadel prvi mlečni zobek, je odvisno od tega, kdaj so izrasli prvi mlečni zobki. Obdobje je zelo široko. »Odvisno je od tega, kako se pojavijo prvi mlečni zobki. Če izraščajo mlečniki zelo zgodaj, bodo tudi stalniki izraščali zgodaj, v primeru, da je izraščanje mlečnikov pozno, se pričakuje tudi kasnejša menjava s stalniki. Velikokrat začnejo spodnje šestice izraščati, to so že stalni zobki, pri petih letih, in starši sploh ne vedo, da so to že stalni zobje ali jih niti ne opazijo, ker so skriti zadaj.«

Sodelujoči strokovnjaki:

Simona Velkavrh Kirn

http://www.zd-lj.si/zdlj/

dr. dent. med., ZD Ljubljana – Šentvid

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here