Cilji in pravila, ki olajšajo vzgojo pri otroku

1364

Starši moramo imeti dolgoročen cilj vzgoje, kaj si želiva za otroka, ki odrašča (pozdravljanje, obnašanje otroka).

Starši moramo imeti dolgoročen cilj vzgoje, kaj si želiva za otroka, ki odrašča (pozdravljanje, obnašanje otroka). Na drugi strani pa imamo pravila, vsaka družina ima svoja pravila, znotraj katerih deluje družina. Prav je, da otroci poznajo pravila, npr. ko pridemo v hišo se vsi sezujemo. Vendar ne smemo postaviti preveč pravil, saj bodo otroci kršili pravila. Dr. Tina Rutar Leban o ciljih staršev o otrokovem vedenju in o pravilih družine, ki dajejo otroku občutek varnosti.

Cilje ki otroku postavljamo otroku so izredno pomembni v otrokovi vzgoji. Starši oziroma vzgojitelji morajo imeti neke dolgoročne cilje, ki si jih želijo in pa seveda tudi tiste krajše, kot naprimer da bo otrok pozdravljal, da bo začel spati brez pleničke, to so bolj cilji. Vsaka družina oziroma skupina ljudi pa potrebuje seveda tudi meje oziroma pravila da lahko delujemo in da posamezniki znotraj lažje funkcinoniramo. Pri teh pravilnih je dobro, da otroci znajo predvideti določene situacije, da se bomo naprimer vsi držali določenih pravil, naprimer da se bomo vsi sezuli ko pridemo v vrtec, da bomo vsi pospravili svoje krožnike.

Takšna pravila otroku omogočajo varnost in so dobra. Seveda pa je ta pravila potrebno prilagajati. Pomembno je, da imamo mejo pravil, da ni teh pravil preveč, ker potem bolj prihaja do kršenja teh pravil in konfliktov.

dr. Tina Rutar Leban

http://www.sola-lila.si/

univ. dipl. psih., vodja šole starševstva O.K. Consulting

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav