Čez rok

0
5006
porod

Če se porod ne začne sam od sebe, je zgornja meja, ki jo zdravniki še dopuščajo, dvainštirideset tednov. Po tem času posteljica rastočemu otroku morda ne more več zagotavljati dovolj hrane, poleg tega pa se ponavadi zmanjša tudi količina plodovnice, kar plodu omejuje gibanje. Nosečnica, ki je že »čez rok«, ima pogoste preglede pri porodničarju in babici, in če se otrok do dvainštiridesetega tedna ne rodi, od čakanja ni več nobene koristi. Ženska torej odide v porodnišnico, kjer ji sprožijo porod. Stara sredstva, kot sta ricinovo olje in klistir, so nadomestili zanesljivejši načini sprožanja popadkov, vključno z zdravili, ki se vdihavajo ali dovajajo v žilo. Ponavadi maternični vrat namažejo z želejem, ki vsebuje prostaglandine, zaradi česar se začne odpirati in omogoči nemoten porod. Če se je vrat začel odpirati že sam od sebe, so morda počile membrane in plodovnica začne odtekati. To pogosto pospeši popadke, ker otrok, ki pritiska navzdol v porodni kanal, s svojo težo razteguje mišice materničnega vratu. Če odpovedo vsa prizadevanja, da bi se sprožil porod, se zdravniki odločijo za carski rez.porod

Prenošeni otroci imajo prvih nekaj dni po porodu ponavadi značilno zgubano in zelo suho kožo. Toda ta nenavadni starčevski videz kmalu izgine in novorojenčel zasije v svoji ljubki svežini.

Za mnoge nosečnice je čas po roku težji kot skoraj vsi prejšnji meseci skupaj. Njihov trebuh je težak in neroden, nestrpne so in morda morajo vsak dan odgovarjati na vedno enaka vprašanja sorodnikov in prijateljev. Kljub temu se večina ginekologov in porodničarjev po svetu strinja, da je pri odločitvah glede poroda potrebna previdnost, kajti otrok, ki se odloči še malo dlje ostati v maternici, ima pogosto za to zelo dobre razloge.

Vir: Od spočetja do rojstva

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here