Česa ne veš, ko pričakuješ otroka

0
2334
Triglav

Najnovejše opreme, nešteto igrač in številnih pripomočkov nisem potrebovala.

Ko sva pred leti pričakovala najinega prvega otroka, sva mesece raziskovala vozičke, tedne vnaprej pripravljala oblačila, omare pa so se šibile od igrač in pripomočkov. Toda ves trud je bil zaman. Hčerka se ni hotela voziti v vozičku, od plenic je dobila izpuščaje, z več kot polovico igrač se ni še nikoli igrala … Sedaj vem, kako bi se na prihod otroka lahko drugače pripravila.

Ne potrebuješ veliko stvari

Ne samo, da dojenček ne potrebuje veliko stvari. Ni treba niti, da so te stvari nove. Midva sva porabila več mesecev, da sva »odkrila« Mercedes med vozički, čeprav sva se midva leta prevažala v Cliu. Potem pa se najina gospodična sploh ni želela voziti v vozičku.

Brez zveze sva kupila tudi cel kup drugih stvari: poseben koš za plenice, čeveljčke za dojenčka, termometer za vodo, plišaste igrače, posebne dojenčku prijazne detergente …

 

Pri drugem otroku sva skoraj že obvladala, čeprav se je tudi tu verjetno našla kakšna nepotrebna oprema.

Otroci vseeno stanejo

Ne glede na to, kako varčno se lotite prihoda otroka, skozi leta življenja z njimi ugotoviš, da otroci stanejo. Po plenicah pridejo ogledi predstav z vrtcem, zimovanja, kupovanje čevljev vsaka dva meseca, hlač za sneg, delovnih zvezkov za šolo, materiala za ustvarjanje …

Danes vem, da so v vsakem obdobju drugačni izzivi. Ugotavljam pa, da pri tem najbolj pomaga pravilo: manj je več.

Ne pretiravava pri oblačilih in ne gledava na imena blagovnih znamk. Omejila sva aktivnosti in dejavnosti. Ne le zato, ker vse to stane, ampak zato, ker sva ugotovila, da je to povsem dovolj.

Nama se ne sme nič zgoditi

A ker se toliko ukvarjava z otrokoma, pogosto pozabiva sama nase ali drug na drugega. Po rojstvu otroka me je večina najprej vprašala, kako je hčerka in kaj počne. Sama sem bila srečna, če sem v 24 urah našla tri minute za hitro tuširanje in če sem z možem na kavču uspela izmenjati pet neprekinjenih stavkov.

Po enem letu sem ugotovila, da neprestano zapostavljati sebe ne pomeni, da sem mama leta. Kvečjemu nasprotno.

Vendar je moralo miniti še nekaj let, da lahko danes brez slabe vesti berem in punci pošljem v sobo, da se igrata sami. Da zjutraj najprej zajtrk pripravim sebi. Da jima rečem, naj sami obesita perilo, čeprav moram potem na skrivaj vse popraviti.

Ampak zdaj vem, da če sva midva zadovoljna in zdrava, lahko poskrbiva tudi za njiju.

Nama se res ne sme nič zgoditi, zato da lahko še naprej skrbiva zanju.

Tako že nekaj časa razmišljam in mesece iščem odgovor na vprašanje, kaj pa če se nama kaj zgodi? Kako naj poskrbiva, da bosta varni?

Tolaži me dejstvo, da še vedno ni prepozno…

Nadaljujte z branjem na vsebovredu.triglav.si in si preberite, kako lahko tudi vi poskrbite za tisto, kar vam v življenju največ pomeni.

 

Avtorica: Inga Batur, avtorica številnih člankov na spletnem portalu Vse bo v redu. Idej za pisanje ji ne zmanjka, zato piše in ustvarja tudi svoj blog.

Oglasno sporočilo 

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here