Celiakija

Celiakija je avtoimunsko obolenje tankega črevesja (poškodba črevesja zaradi glutena) in je v zadnjem času ena pogostejših bolezni prebavnega trakta pri otrocih in odraslih. Celiakijo poznajo predvsem tam, kjer ljudje uživajo krušna žita: pšenico, rž, ječmen in oves. Kadar se otrokov organizem sreča z glutenom prezgodaj, se tudi celiakija pojavi prej in v težji obliki.

Znaki celiakije in zdravljenje

Očitne oblike celiakije se pojavijo pri otrocih od šestega meseca starosti do dveh let, kasneje govorimo o prikritih oblikah celiakije, ki jih ugotavljamo naključno. Simptomi so lahko različni: od običajnega kožnega izpuščaja do želodčno-črevesnih težav. Najopaznejši znak celiakije je napet izstopajoč trebušček. Drugi znaki, pri katerih moramo pomisliti, da gre lahko za celiakijo, so pogosto odvajanje smrdečega blata, ki je velikokrat slabo prebavljeno in plava na vodi, otrok ne pridobiva telesne teže, ne raste, postane jokav in razdražen, hitro utrujen in razvije anemijo zaradi pomanjkanja železa ter laktozno intoleranco. Celiakijo dokažemo z laboratorijsko preiskavo, kjer v krvi iščemo specifična protitelesa za celiakijo (EMA protitelesa) in z gastroskopijo oz. histološko potrditvijo  značilno okvarjenih resic. V zadnjem času se pri otrocih gastroskopija vedno bolj opušča in se uporablja genetski test, s katerim iščemo prisotnost okvare dveh genov, ki sta krivca za razvoj celiakije pri posamezniku. Celiakije ne smemo zamenjati z alergijo na pšenico, pri kateri gre za drugo vrsto protiteles (IgE protitelesa), čeprav se tudi alergija na pšenico zdravi skoraj povsem enako kot celiakija. Celiakijo zdravimo le z ustrezno prehrano, iz katere popolnoma izključimo gluten. Vnetje sluznice tankega črevesja se umiri in sluznica se normalizira.

Prehrana brez glutena

Gluten je beljakovinska snov (prolamin), ki jo najdemo v endospermu krušnih žit, kot so pšenica, ječmen (ješprenj), rž, oves, pira (prvobitna vrsta pšenice), kamut (križanec med pšenico in ržjo) in tritikala. Značilnost in osnovna funkcija glutena je formiranje lepka, ki veže vodo in skrbi za povezanost in elastičnost testa. Po dogovoru so brezglutenska živila tista, ki vsebujejo manj kot 20 delcev glutena na milijon drugih delcev (< 20 ppm).

Še vedno je edino dokazano uspešno zdravljenje celiakije stroga prehrana brez glutena, ki je doživljenjska. Bolnik s celiakijo mora iz prehrane izključiti vsa živila, ki vsebujejo gluten (pšenica, pira, rž, kamut, ječmen (oves) in vse izdelke, ki v svoji sestavi vsebujejo našteta žita ali škrob iz teh žit.

Kako izbirati živila

Caliakija
Caliakija

Vsa označena brezglutenska živila so v Evropski uniji in drugod v razvitem svetu redno nadzorovana in opremljena s podatkom o vsebnosti glutena. Znak, ki opozarja na živilo brez glutena, je prečrtan žitni klas. Takšne izdelke po svetu prodajajo v lekarnah, specializiranih trgovinah z zdravo prehrano in tudi v običajnih živilskih trgovinah na posebnih prodajnih policah, ki so namenjene živilom za ljudi s posebnimi prehranskimi potrebami.

Ker bolnik s celiakijo lahko uživa tudi druga živila, ki nimajo oznake brezglutenskega živila (prečrtano pšenično klasje), mora pred nakupom takšnega živila obvezno skrbno prebrati deklaracijo o sestavi, ki je navedena na embalaži. Po novem Zakonu o označevanju živil in prehrambnih izdelkov, morajo biti vsa živila in prehrambni izdelki označeni z deklaracijo, ki vsebuje poimensko sestavo vsake sestavine, ki jo živilo vsebuje, poleg tega pa mora biti pisava, če gre za prisotnost žit z glutenom, izstopajoča (npr. pšenična moka). Še vedno pa ostaja problem, kadar je izdelku opozorilo »lahko vsebuje gluten«. Nakup takega izdelka bolnikom s celiakijo odsvetujemo.

Priprava brezglutenskih obrokov

Ko smo se uspešno prebili skozi nakupovanje živil in prehrambnih izdelkov, ki so zagotovo brez glutena, moramo paziti tudi na njihovo pravilno shranjevanje in ravnanje z njimi, da ne bo prišlo pri pripravi brezglutenskih obrokov do kontaminacije z glutenom iz okolja. Zato nekaj zlatih pravil:

  • Brezglutenski kruh vedno shranjujemo v posebni posodi za kruh, ki je tesno zaprta. Lahko jo hranimo na pultu ali v hladilniku. Pri rezanju kruha vedno uporabljamo čisto desko in čisti nož, še bolje, da imamo posebno desko za rezanje kruha in nož.
  • Tudi ostale brezglutenske izdelke (testenine, moka, drobtine, piškoti, peciva …) shranjujmo v kuhinjski omari ločeno od drugih živil ali pa vsaj na ločeni polici.
  • Vedno uporabljamo dobro pomito posodo in pribor, pazimo na kuhinjske krpe.
  • Malica za predšolskega otroka ali šolarja s celiakijo naj bo vedno posebej zavita in ločena od malice ostalih šolarjev.

Intoleranca za laktozo

Celiakijo v začetnih mesecih zdravljenja pogosto spremlja intoleranca za laktozo. Kadar bolnik slabše prenaša mlečni sladkor (laktozo), priporočimo za določen čas (oz. dokler se sluznica tankega črevesa ne obnovi) prehrano brez kravjega ali kozjega mleka. Otroku v tem primeru ponudimo kravje mleko in mlečne izdelke brez laktoze.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj