Čebljanje

0
578
Čebljanje otroka
Čebljanje otroka

Med 6. in 9. mesecem je večina glasov iz dojenčkovega repertoarja še enozložnih in niso prave besede.

Za drugo trimesečje je značilna povodenj novih glasov, ki jim pravimo čebljanje. Večino glasov sestavlja zaporedje samoglasnikov in soglasnikov, na primer »ga« ali »gu«, ne glede na to, v kakšnem jeziku se z njim pogovarjajo starši.

V preteklosti je veljalo prepričanje, da je čebljanje mehanizem zaporedja naključno izbranih glasov, ki so brez pomena. Danes pa vemo, da gre za prvi zavestni poskus sporazumevanja. 

Po 6. mesecu starosti otrok jasno pokaže, da vas razume. Zavedati pa se morate, da obstajajo pri razvoju govora velike razlike med otroki. Prvorojenci navadno razvijejo jezikovne spretnosti hitreje kot mlajši sorojenci, saj jim starši posvečajo nedeljeno pozornost. Pogosto starejši otrok namesto mlajšega izrazi misli in želje, tako da se temu ni treba truditi s komunikacijo. Nekje med 6. in 9. mesecem že spoznava smisel novih besed. Razumel bo na primer, na koga ali kaj se nanašata besedi »očka« ali »steklenička«. Za otroka je ena ključnih besed tudi njegovo ime, zato ga na tej stopnji čim večkrat uporabljajte. V tej starosti je večina glasov iz dojenčkovega repertoarja še enozložnih in niso prave besede.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here